ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καμιά εκεχειρία για το Πάσχα - Γιατί ο Πούτιν «πάγωσε» την επίθεση στο Αζοφστάλ

Διαψεύδονται οι ελπίδες για εκεχειρία το Πάσχα
Διαψεύδονται οι ελπίδες για εκεχειρία το Πάσχα
ΑΡ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απομακρύνεται η ελπίδα για μια πασχαλινή εκεχειρία, μια κατάπαυση του πυρός που θα σηματοδοτούσε την Ορθόδοξη γιορτή που ενώνει πολλούς Ουκρανούς και Ρώσους

Η ελπίδα για μια πασχαλινή εκεχειρία στον πόλεμο της Ουκρανίας, απομακρύνεται, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία, λέγοντας ότι «απέρριψε την πρόταση για επίτευξη πασχαλινής εκεχειρίας».

«Αυτό δείχνει πολύ καλά πώς οι ηγέτες αυτού του κράτους αντιμετωπίζουν πραγματικά τη χριστιανική πίστη, μια από τις πιο χαρούμενες και σημαντικές γιορτές». Για τους αμάχους που παραμένουν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη η είδηση ειναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Παρά τη δήλωση νίκης της Ρωσίας την Πέμπτη (21/4), πιστεύεται ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να διαφύγουν από την πόλη, με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους να θεωρούνται απαραίτητοι για την ασφαλή τους διέλευση.

Όμως, φαίνεται ότι αυτά τα δύο δεν θα πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον σήμερα. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iρίνα Βερεστσούκ έγραψε στο Telegram: «Λόγω του κινδύνου στα δρομολόγια, σήμερα, στις 22 Απριλίου, δεν θα υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι». Έτσι, ακόμη και όταν οι πολίτες πάνε στις πασχαλινές λειτουργίες αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν θα βρουν ανάπαυλα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η Ρωσία είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα αυτή την εβδομάδα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και η ασφαλής διέλευση αμάχων που επιχειρούν να διαφύγουν. «Η τετραήμερη περίοδος του Πάσχα θα πρέπει να είναι μια στιγμή για να ενωθούμε γύρω από τη διάσωση ζωών και την προώθηση του διαλόγου», είπε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι, ισχυρίστηκε ότι το αίτημα δεν είναι «ειλικρινές» και στόχος του είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ουκρανούς μαχητές για να οπλιστούν.

Καταγγελία για νέο ομαδικό τάφο στη Μαριούπολη

Η Ρωσία έχει κρύψει στοιχεία για τα «βάρβαρα» εγκλήματα πολέμου της στη Μαριούπολη, θάβοντας τα πτώματα των αμάχων που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς σε έναν νέο ομαδικό τάφο, είπε εν τω μεταξύ ο δήμαρχος της πόλης, καθώς αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων δημοσίευσε φωτογραφίες που φαινόταν να ταιριάζουν με την τοποθεσία.

Οι τάφοι θα μπορούσαν να χωρέσουν έως και 9.000 νεκρούς, ανέφερε χθες το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» της πόλης της νότιας Ουκρανίας που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει στο σύνολό της εκτός από τη μεταλλουργία Azovstal, την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε να αποκλειστεί.

Η απόφαση του Πούτιν να αποκλείσει το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης στο Azovstal δείχνει πιθανότατα την επιθυμία να περιοριστεί η ουκρανική αντίσταση στην πόλη και να απελευθερωθούν οι ρωσικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία, λένε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι οι δυνάμεις του «απελευθέρωσαν» το λιμάνι της Μαριούπολης ως παραπληροφόρηση.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποιτσένκο, υπολόγισε ότι περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι είχαν σκοτωθεί εκεί, ενώ περίπου 100.000 άνθρωποι παρέμειναν στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της πόλης. Άλλοι 100.000 είχαν διαφύγει επιτυχώς, κυρίως με ιδιωτικά αυτοκίνητα, ενώ 40.000 είχαν απελαθεί με τη βία στη Ρωσία. Άλλοι κρατούνταν σε ρωσικά «στρατόπεδα διαλογής» έξω από την πόλη, είπε.

Ο υποδιοικητής Σβιατοσλάβ Παλαμάρ από το τάγμα Azov της Ουκρανίας είπε στο BBC ότι άμαχοι εγκλωβίστηκαν σε αποθήκες κάτω από τα συντρίμμια του χαλυβουργείου στην πόλη. Ανάμεσά τους και βρέφη, μόλις τριών μηνών. Εκατοντάδες μαχητές τραυματίστηκαν σοβαρά και τα φάρμακα τελείωσαν, είπε. Οι σκοτωμένοι μαχητές δεν θάβονταν επειδή ήταν σημαντικό να ταφούν «με αξιοπρέπεια σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία», είπε. Δεν κατέστη δυνατή η επαλήθευση των ισχυρισμών του.

Πούτιν: «Να μην περνάει ούτε μύγα απο το Aζοφστάλ»

Την Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να αποκλείσουν το χαλυβουργείο όπου έχουν θωρακιστεί οι Ουκρανοί, έχοντας αρνηθεί ένα προηγούμενο τελεσίγραφο να παραδοθούν ή να πεθάνουν. Σε μια τηλεοπτική συνάντηση στο Κρεμλίνο, είπε ότι δεν ήταν απαραίτητο να γίνει εισβολή στη βιομηχανική ζώνη που περιέχει το εργοστάσιο χάλυβα Aζοφστάλ.

«Δεν υπάρχει λόγος να σκαρφαλώνουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε υπογείως μέσα από αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις... Αποκλείστε αυτήν τη βιομηχανική περιοχή ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μια μύγα», είπε.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος Ρουστάμ Μινεκάγιεφ λέει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης. «Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μία άλλη οδός για την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός καταπιέζεται», είπε σε μια συνάντηση στην κεντρική περιοχή Σβερντλόφσκ της Ρωσίας.

Ζελένσκι: Δημοψήφισμα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια ετοιμάζει η Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να «παραποιήσει» ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις μερικώς κατεχόμενες νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, λέγοντας στους Ουκρανούς της περιοχής να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες στους Ρώσους

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το βράδυ της Πέμπτης: «Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχετε στους εισβολείς. Και αν σας ζητήσουν να συμπληρώσετε κάποια ερωτηματολόγια, αφήστε τα στοιχεία του διαβατηρίου σας κάπου, θα πρέπει να ξέρετε – αυτό δεν θα σας βοηθήσει…»

«Αυτό έχει ως στόχο να παραποιήσει το λεγόμενο δημοψήφισμα για τη γη σας, εάν έρθει εντολή από τη Μόσχα να οργανωθεί ένα τέτοιο σόου. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Προσοχή» Οποιαδήποτε απόπειρα νέας προσάρτησης θα οδηγούσε σε ισχυρές νέες κυρώσεις στη Ρωσία, είπε, κάνοντας τη χώρα σας τόσο φτωχή όσο δεν ήταν η Ρωσία από τον εμφύλιο πόλεμο του 1917.

Στα 60 δις δολάρια οι ζημιές απο τον πόλεμο

Εν τω μεταξύ, το κόστος της ζημιάς στις υποδομές της Ουκρανίας έφτασε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας. Η πρώιμη εκτίμηση του «στενού» κόστους ζημιών δεν περιελάμβανε το αυξανόμενο οικονομικό κόστος του πολέμου, είπε.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στους ηγέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να διατηρήσει την οικονομία της όρθια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες προμήθειες όπλων ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και θα μεταβεί στο Κογκρέσο για να ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση για να αποτρέψει τις νέες ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά και νότια. Οι νέες παραδόσεις όπλων στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν 72 οβίδες και τα ρυμουλκά τους οχήματα μαζί με 144.000 βλήματα πυροβολικού και περισσότερα από 120 drones προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Εξέπνευσε το τελεσίγραφο του Πούτιν - Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εισβάλουν στη Μαριούπολη