ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Ρουμανία: Κοριτσάκι με οξεία ηπατίτιδα δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία

Aνησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας
Aνησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας

Ένα κορίτσι 5 ετών που διαγνώστηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία και θα μεταφερθεί στο ινστιτούτο Fundeni

Η μικρή νοσηλεύεται προς το παρόν στο νοσοκομείο παίδων «Grigore Alexandrescu» στο Βουκουρέστι. Οι γιατροί αναμένεταιμέσα στις επόμενες ώρες να αποφασίσουν, μετά από μια σειρά εξετάσεων, αν χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος.

Το 5χρονο κορίτσι είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας στη χώρα και βρίσκεται στο νοσοκομείο από τις αρχές του μήνα. Η κατάστασή της είναι σταθερή, αλλά δεν βελτιώνεται. Οι γιατροί έχουν δοκιμάσει νέες θεραπείες, αλλά δεν φαίνεται να αποδίδουν και για το λόγο αυτό εξετάζεται και η μεταμόσχευση ήπατος.

Η μητέρα της έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν είναι συμβατή και μπορεί να δωρίσει ένα κομμάτι του ήπατος της στο κορίτσι. Το κορίτσι υποβλήθηκε σε επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και περιμένει τα αποτελέσματα.

Η μικρή «πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς», δήλωσε στο Digi24 η Αντριάνα Πιστόλ, υφυπουργός Υγείας της Ρουμανίας. Εν τω μεταξύ, άλλα δύο παιδιά στη Ρουμανία,ηλικίας 8 μηνών και 10 ετών αντίστοιχα, είναι επίσης ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 200 κρούσματα, το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πλέον έχουν επιβεβαιωθεί περιστατικά στην Ασία, την Ιαπωνία, την Αμερική και τον Καναδά. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και 16 ετών. Από τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν, τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε και άλλα 17 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι έρευνες των επιστημόνων

Οι συνήθεις ιοί που προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα -όπως οι ιοί της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε- δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχει η υποψία ότι οι περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε αδενοϊό.

Το 5χρονο κορίτσι που επιβεβαιώθηκε με οξεία ηπατίτιδα στη Ρουμανία έχει αντισώματα κορονοϊού, γεγονός που δείχνει, ότι κάποια στιγμή είχε μολυνθεί από τον ιό. «Κυκλοφορούν εκατοντάδες τύποι αδενοϊών.

Συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις. Η πιθανότητα να πάρουμε ένα άτομο τυχαία και να το εξετάσουμε για αδενοϊό μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε θετικό αποτέλεσμα, οπότε η απλή παρουσία αδενοϊού σε αυτά τα παιδιά δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη ότι θα ήταν η αιτία», λέει ο γιατρός Μάριους Γκεαντά.

Η ηπατίτιδα δεν είναι μια νέα ασθένεια, σύμφωνα με την Adriana Pistol, υφυπουργό Υγείας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο λόγος είναι άγνωστος.

Διαβάστε επίσης:

Κυριακίδου: Η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά