ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Λάθος τα δαπανηρά μαζικά τεστ για τον κορονοϊό λένε τώρα οι επιστήμονες

Στο μικροσκόπιο των ειδικών η πολιτική των μαζικών τεστ για τον κορονοϊό
Στο μικροσκόπιο των ειδικών η πολιτική των μαζικών τεστ για τον κορονοϊό
A.P

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι αξιωματούχοι υγείας σε ορισμένες χώρες αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα των επαναλαμβανόμενων, μαζικών τεστ στον περιορισμό των λοιμώξεων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα δισεκατομμύρια που κοστίζουν

Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το να βάζουν βαμβακερές μπατονέτες στη μύτη ή στο λαιμό τους για να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό έχει γίνει μια συνηθισμένη και οικεία ενόχληση, γράφει το Reuters.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την πανδημία, εμπειρογνώμονες σε ορισμένες χώρες αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα των επαναλαμβανόμενων, μαζικών τεστ που είναι ιδιαίτερα δαπανηρά. Η Δανία λόγου χάρη, η οποία εφάρμοσε απο νωρίς ένα από τα πιο παραγωγικά καθεστώτα τεστ για την COVID-19 στον κόσμο αμφισβητεί πλέον την ίδια της την πολιτική.

«Έχουμε κάνει πολύ περισσότερα τεστ από άλλες χώρες που μπορεί να το παρακάναμε», λέει ο Γιενς Λούντγκρεν, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Rigshospitalet, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και μέλος της κυβερνητικής συμβουλευτικής ομάδας για τον κορονοϊό.

Η Ιαπωνία απέφυγε τα τεστ μεγάλης κλίμακας και παρόλα αυτά ξεπέρασε την πανδημία σχετικά αύκολα, όπως δείχνουν τα ποσοστά μόλυνσης και θνησιμότητας. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ισπανίας, έχουν περιορίσει τα τεστ.

Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες δοκιμές ολόκληρων πόλεων παραμένουν κεντρικό μέρος του σχεδίου «μηδενικής ανοχής» στην Κίνα, όπου οι ηγέτες έχουν απειλήσει να τιμωρήσουν τους επικριτές. «Μαθαίνουμε ακόμη και κανείς δεν τα έκανε όλα τέλεια», λέει ο Ντέιλ Φίσερ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Επιδημιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε τις χώρες να «κάνουν τεστ, τεστ, τεστ» σε όλα τα ύποπτα κρούσματα μετά την αρχική έξαρση του κορονοϊού. Η παγκόσμια επιτήρηση βοήθησε τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου, καθώς και τον κίνδυνο μετάδοσης.

Τώρα, με την κυριαρχία της σχετικά ηπιότερης παραλλαγής «Όμικρον» και τη διαθεσιμότητα εμβολίων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν νέες στρατηγικές, όπως η δειγματοληψία πληθυσμού, είπαν οι ειδικοί. Αλλά και πάλι, η απότομη αλλαγή πλεύσης θα μπορούσε να αφήσει τον κόσμο έκθετο σε έναν ιό που εξακολουθεί να μεταβάλλεται, λένε ορισμένοι αξιωματούχοι.

Σημαντικό Κόστος

Ο ΠΟΥ δεν συνέστησε ποτέ τον μαζικό έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα, λόγω του κόστους που συνεπάγεται και της έλλειψης δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του.

Η Δανία κατέγραψε τελικά παρόμοιους αριθμούς κρουσμάτων και ποσοστά θανάτων με άλλες χώρες που υπεβαλαν σε λιγότερα τεστ τον πληθυσμό τους. Αυτό ώθησε την πλειοψηφία των κομμάτων στο κοινοβούλιο να ζητήσει διερεύνηση της στρατηγικής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο πληθυσμός της Δανίας των 5,8 εκατομμυρίων κατέγραψε περισσότερα από 127 εκατομμύρια ράπιντ τεστ και PCR, όλα δωρεάν. Συνολικά, η Δανία ξόδεψε περισσότερα από 2,36 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεστ, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Δανίας.

Η γειτονική Νορβηγία, με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού, πραγματοποίησε μόνο 11 εκατομμύρια δοκιμές PCR, ενώ η Σουηδία, όπου ζουν σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι, συμπλήρωσε περίπου 18 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Our World in Data.

Η Κριστίν Μπεν, καθηγήτρια παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, είπε ότι η στρατηγική της Δανίας ήταν δαπανηρή και τα αποτελέσματα αμφισβητούμενα. «Η προσέγγιση των μαζικών τεστ αφαίρεσε την εστίαση από τους ελέγχους εκεί που είχαν πραγματικά σημασία: μεταξύ των ευάλωτων».

Άλλοι ειδικοί και η κυβέρνηση της Δανίας είπαν ότι οι εκτεταμένες δοκιμές μείωσαν το ποσοστό μετάδοσης και βοήθησαν τους ανθρώπους να επανέλθουν στην κοινωνία, ενισχύοντας την οικονομία και τη δική τους ψυχική υγεία. Η οικονομία δέχτηκε σχετικά ηπιότερο πλήγμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, για παράδειγμα, ενός εκτεταμένου lockdown, όπως έχουμε δει σε πολλές άλλες χώρες, θα ήταν μεγαλύτερο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέικερουπ στο Reuters.

Τα συγκριτικά οφέλη

Μια μελέτη στη Δανία που δημοσιεύθηκε πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα τεστ και η επακόλουθη απομόνωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βοήθησαν στη μείωση της μετάδοσης έως και 25%.

Άλλοι ειδικοί σε ασθένειες αμφισβητούν τέτοιες εκτιμήσεις. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Medical Virology στα τέλη Μαρτίου σχετικά με τη χρήση γρήγορων τεστ για άτομα χωρίς συμπτώματα σε πρωτοβουλίες μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου βρήκε «αβεβαιότητα» σχετικά με τον αντίκτυπό τους.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γιατί οι δοκιμές δεν απέφεραν μεγαλύτερο όφελος, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερβολικά φιλόδοξου στόχου και του γεγονότος ότι οι δοκιμές ήταν ατελείς. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι είτε δεν απομονώθηκαν είτε δεν μπόρεσαν να απομονωθούν αφού βρέθηκαν θετικοί: μια ανασκόπηση στο British Medical Journal,, διαπίστωσε ότι μόνο το 42,5% τέτοιων περιπτώσεων έμειναν σπίτι για ολόκληρη την περίοδο απομόνωσης.

Στην Αγγλία, τα δωρεάν τεστ για τον COVID είναι πλέον διαθέσιμα μόνο για κρατικούς εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, για άτομα με ορισμένες παθήσεις και για άτομα που εισέρχονται στο νοσοκομείο. Άλλοι, ακόμη και με συμπτώματα, πρέπει να πληρώσουν για εξετάσεις ή απλώς καλούνται να μείνουν στο σπίτι μέχρι να αισθανθούν καλύτερα.

Διαβάστε επίσης:

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού η είσοδος στη χώρα από τις 7 Φεβρουαρίου