ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θέλουμε να επικυρώσουμε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τον Αύγουστο

To αμερικανικό Κογκρέσο
To αμερικανικό Κογκρέσο

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τον Αύγουστο, λέει ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα επιδιώξει να επικυρώσει την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν κλείσει για τις θερινές διακοπές, δηλαδή μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Ελσίνκι μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστo, ο Μιτς ΜακΚόνελ είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκρίνουν την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία πριν από τον Αύγουστο.

«Σίγουρα ελπίζουμε να το πετύχουμε πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, όταν το Κογκρέσο συνήθως σταματάει τις εργασίες του», είπε στους δημοσιογράφους.

Έρχεται αφότου ο Φινλανδός πρόεδρος επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής που έχει εξοργίσει τη Ρωσία

Ο ΜακΚόνελ είπε ότι υπάρχει ευρεία δικομματική υποστήριξη μεταξύ των αμερικανών βουλευτών για την ένταξη της Φινλανδίας. «Όσον αφορά το μέγεθος της ψήφου, θα είναι πολύ σημαντική. Όχι ομόφωνη, αλλά πολύ σημαντική», είπε.

Ο ΜακΚόνελ τόνισε τη δέσμευση των Ρεπουμπλικανών στη συνέχιση της συμμετοχής των ΗΠΑ στη στρατιωτική συμμαχία - και πρότεινε ότι η άποψη του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ δεν είναι δημοφιλής στο κόμμα.

«Αυτή δεν είναι η άποψη της πλειοψηφίας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σίγουρα δεν είναι η άποψη της πλειοψηφίας μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας ή των Ρεπουμπλικανών της Βουλής», είπε.