ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον η πολύκροτη έκθεση για το σκάνδαλο Partygate

O Mπόρις Τζόνσον
O Mπόρις Τζόνσον
A.P

Η τελική αναφορά της Σου Γκρέι για τα πάρτι μέσα και γύρω από την Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον

Η έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για την υπόθεση της παραβίασης των κανόνων του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ παραδόθηκε στο γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού, εν όψει της δημοσίευσής της. Ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων για το θέμα και στην συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση.

Τα βρετανικά Μέσα θεωρούν οτι το πόρισμα θα κατονομάσει αξιωματούχους που συμμετείχαν στα περίφημα «κορονοπάρτι» του lockdown και πιθανώς θα συμπεριλάβει φωτογραφίες. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις δεν πρόκειται να παραιτηθεί ή να απολυθεί παρά τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης, διεμήνυσε προκαταβολικά στο BBC.

Αξιωματούχοι και υπάλληλοι που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις είπαν στο BBC για πολυσύχναστες «εκδηλώσεις» αργά το βράδυ και μια «ζωηρή» συγκέντρωση την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Γκρέι δημοσιοποίησε μια ενδιάμεση έκθεση τον Ιανουάριο, η οποία έκανε λόγο για «αστοχίες ηγεσίας» στο Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, αλλά η πλήρης έκδοση καθυστέρησε λόγω αστυνομικής έρευνας.

Η Mητροπολιτική Αστυνομία έχει εκδώσει έκτοτε 126 πρόστιμα, μεταξύ των οποίων στον ίδιο το Τζόνσον, τη σύζυγό του Κάρι και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Νέες φωτογραφίες που δείχνουν τον Τζόνσον να πίνει σε μια διαφορετική εκδήλωση έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν έλαβε περισσότερα πρόστιμα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσηςκατηγορούν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι παραπλάνησε εν γνώσει του το Κοινοβούλιο.