ΚΟΣΜΟΣ

Η Φινλανδία αμφιβάλλει ότι η διένεξη με την Τουρκία θα έχει επιλυθεί μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σάουλι Νιινίστο
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο
AP Photo

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ανέφερε την Τρίτη (21/6) πως διατηρεί τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η διένεξη με την Τουρκία όσον αφορά το αίτημα της χώρας του και της Σουηδίας για την εισδοχή τους στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα έχει επιλυθεί προτού διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Νιινίστο σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη μεταβάλει τη θέση της, αποτελεί πρόοδο το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αιτήματα ένταξης στη συμμαχία στα μέσα του Μαΐου. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την έναρξη της διαδικασίας εισδοχής των δύο σκανδιναβικών κρατών. Η Άγκυρα επικαλείται το ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ιδίως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Η σύνοδος του NATO ξεκινά στην πρωτεύουσα της Ισπανίας την Τετάρτη 29η Ιουνίου.

Η ένταση που προκαλεί η τουρκική στάση εθίγη επίσης στη συνάντηση που είχαν ο Γενικός Γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο Παρίσι. Ο Μακρόν τόνισε πως θέλει να υπάρξει σαφήνεια από την Τουρκία, κατά το Ελιζέ.

Σχετικές ειδήσεις