ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν περικυκλώσει το Λισίτσανσκ

Λισίτσανσκ
Οι Ρώσοι πλησιάζουν στο Λισίτσανσκ απ' όλες τις πλευρές
AP Photo

Η κατάσταση στο Λισίτσανσκ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι «εξαιρετικά δύσκολη» καθώς συνεχίζονται οι «πολύ ισχυροί» βομβαρδισμοί που καθιστούν αδύνατη την απομάκρυνση των πολιτών, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

«Γίνονται πολλοί βομβαρδισμοί, από πολλές κατευθύνσεις. Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει στο Λισίτσανσκ από διάφορες κατευθύνσεις», ανέφερε ο Σέρχι Γκαϊντάι σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Ο κυβερνήτης είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν «στην περιφέρεια» της πόλης και δεν διεξάγονται προς το παρόν μάχες στους δρόμους. Διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών ότι ελέγχουν τη μισή πόλη. Το Λισίτσανσκ βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού από το Σεβεροντονέτσκ, το οποίο έπεσε στα χέρια των Ρώσων την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, οι βομβαρδισμοί είναι τόσο ισχυροί που είναι αδύνατον να συνεχιστεί η εκκένωση της πόλης. Στο Λισίτσανσκ απομένουν ακόμη περίπου 15.000 πολίτες, από τους 100.000 κατοίκους που είχε πριν από τον πόλεμο.

«Μπορούμε μόνο να πούμε ότι οι Ρώσοι είναι πάρα πολλοί και φτάνουν απ’ όλες τις πλευρές. Υπάρχει απίστευτος αριθμός οχημάτων και πυροβολικού», κατέληξε.

Το Λισίτσανσκ είναι η τελευταία μεγάλη πόλη που δεν έχουν καταλάβει ακόμη οι Ρώσοι στην περιοχή του Λουγκάνσκ, τη μία από τις δύο περιφέρειες της λεκάνης του Ντονμπάς που η Μόσχα θέλει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Σχετικές ειδήσεις