ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Ρωσία κατέλαβε τo τελευταίο οχυρό στα ανατολικά επιβεβαιώνει το Κίεβο

Καταστροφή και βομβαρδισμένα τοπία στο Λισιτσάνσκ του Λουγκάνσκ
Καταστροφή και βομβαρδισμένα τοπία στο Λισιτσάνσκ του Λουγκάνσκ
ΑΡ

Ο στρατός της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η ανατολική πόλη Λισιτσάνσκ έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

«Μετά από σκληρές μάχες για το Λισιτσάνσκ, οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τις κατεχόμενες θέσεις και τις γραμμές τους», δήλωσε το γενικό επιτελείο στρατού. Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του κατέλαβαν την πόλη και πήραν τον πλήρη έλεγχο της γεωστρατηγικά κρίσιμης περιοχής Λουγκάνσκ

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανία την ίδια ώρα είπε ότι «προκειμένου να διατηρηθούν οι ζωές των Ουκρανών, ελήφθη απόφαση αποχώρησης». Οι Ρώσοι πρόσθεσε, είχαν πολλαπλά πλεονεκτήματα σε πυροβολικό, αεροσκάφη, ανθρώπινο δυναμικό και άλλες δυνάμεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Boλοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στο Λισιτσάνσκ χάρη στην τακτική τους και «χάρη στην αύξηση της προμήθειας σύγχρονων όπλων».

Ο χάρτης της περιοχήςΒΒC

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δημοσίευσε βίντεο που φαίνεται να δείχνει Τσετσένους μαχητές να προελαύουν στο κέντρο της πόλης. Πιο δυτικά, η πόλη Σλοβιάνσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό, με τουλάχιστον έξι νεκρούς. Βρίσκεται στην περιοχή του Ντόνετσκ, η οποία μαζί με το Λουγκάνσκ, σχηματίζει το βιομηχανικό Ντονμπάς.

Λίγο πριν ξεκινήσει τον πόλεμο στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε όλο το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ ως ανεξάρτητες περιοχές από την Ουκρανία. Οι ρωσόφωνες δυνάμεις της περιοχής ξεκίνησαν εξέγερση εκεί το 2014. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Σεβεροντόνετσκ, μια πόλη που είχε μετατραπεί σε ερείπια, μετά από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

Τι μέλλει γενέσθαι

Το Λισιτσάνκ έχει θέα στο Σεβεροντόνετσκ, απέναντι από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονετς Οι Ουκρανοί ήλπιζαν ότι επειδή είναι χτισμένο σε ψηλό έδαφος, θα παρείχε μια φυσική ισχυρή άμυνα. Όμως η θηλιά γύρω από την πόλη είχε σφίξει, με τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν κατά βάση την πρόσβαση μέσα και έξω. Ορισμένες ουκρανικές μονάδες είχαν ήδη αποσυρθεί την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν ασυνήθιστα φειδωλοί την Κυριακή (3/7) σχετικά με τις μάχες στην πόλη. Αυτό μπορεί, εν μέρει, να εξηγηθεί από λόγους «επιχειρησιακής ασφάλειας». Δεν θα ήθελαν να μεταδώσουν καμία τακτική υποχώρηση. Η απώλεια του Λισιτσάνσκ θα θεωρηθεί ως άλλη μια οπισθοδρόμηση για τους Ουκρανούς προς τα ανατολικά.

Η πτώση του ωστόσο δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με το τέλος των μαχών στο Ντονομπάς. Η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλες αστικές περιοχές στο γειτονικό Ντόνετσκ. Οι δυνάμεις τους έχουν προετοιμάσει νέες γραμμές άμυνας μεταξύ Μπακμούτ και Σλαβιάνσκ, αν και και αυτές βρίσκονται τώρα υπό σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό.

Και οι δύο πλευρές έχουν βαριές απώλειες.Το ερώτημα τώρα είναι αν η Ουκρανία θα μπορέσει να σταματήσει την προέλαση και αν η Ρωσία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τη δυναμική της, γράφει το BBC