ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ξεκινούν διαδικασίες για νέο ηγέτη Συντηρητικών και νέο πρωθυπουργό

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ξεκινούν διαδικασίες για νέο ηγέτη Συντηρητικών και νέο πρωθυπουργό
Το διάγγελμα παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον
AP Photo/Alberto Pezzali

Μπόρις Τζόνσον: Ο Βρετανός πρωθυπουργός με διάγγελμα έξω από την κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ έκανε γνωστή την παραίτησή του.

Το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον περίμεναν τις τελευταίες ώρες οι Βρετανοί πολίτες για να ενημερωθούν τι θα συμβεί μετά την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Βρετανός πολιτικός τοποθετήθηκε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τα media να μεταδίδουν ζωντανά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών και κατ' επέκταση από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

«Είναι ξεκάθαρη πλέον η βούληση του κοινοβουλευτικού Συντηρητικού Κόμματος να υπάρξει νέος αρχηγός του κόμματος και συνεπώς νέος πρωθυπουργός», ανέφερε αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον.

«Η διαδικασία επιλογής του νέου αρχηγού θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε και τόνισε: «Θα υπηρετήσω τη θέση, μέχρι να βρεθεί νέος αρχηγός».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε επίπεδο, να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε τις δυνατότητες κάθε μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε ο Τζόνσον. «Εάν το καταφέρουμε, θα είμαστε οι πιο ευημερούντες στην Ευρώπη», είπε.

Ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι είναι παράλογο να αλλάζουν οι κυβερνήσεις - απορρίπτοντας την ιδέα των γενικών εκλογών - όταν «παραδίδουμε τόσες πολλές και τόσο τεράστιες εντολές, όταν το οικονομικό σκηνικό είναι τόσο δύσκολο εγχώρια και διεθνώς».

«Λυπάμαι που δεν είμαι επιτυχής σε επιχειρήματα και είναι οδυνηρό να μην βλέπεις τόσες πολλές ιδέες και έργα».

«Πάνω από όλα, θέλω να ευχαριστήσω εσάς, τον βρετανικό λαό, για το τεράστιο προνόμιο που μου έχετε δώσει. Αυτόν τον λαό θα υπηρετώ μέχρι να αναδειχθεί ο επόμενος πρωθυπουργός», επεσήμανε.

«Το να είσαι πρωθυπουργός είναι μια εκπαίδευση από μόνη της - έχω ταξιδέψει σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και έχω βρει τόσους πολλούς ανθρώπους να έχουν μια τέτοια απεριόριστη βρετανική πρωτοτυπία και τόσο πρόθυμους να αντιμετωπίσουν παλιά προβλήματα με νέους τρόπους. Ακόμα κι αν τα πράγματα μερικές φορές φαίνονται σκοτεινά τώρα, το μέλλον μας μαζί είναι χρυσό», τόνισε ο Τζόνσον.

«Θέλω να ξέρετε πόσο στεναχωριέμαι που παρατάω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο» ανέφερε κλείνοντας μέσα σε χειροκροτήματα από πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για να υποστηρίξουν τον Μπόρις Τζόνσον.

Δείτε το διάγγελμα παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον

Πρόκειται για «καλά νέα για τη χώρα» αντέδρασε στην είδηση ότι αναμένεται η παραίτηση του Τζόνσον ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. «Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση του Τζόνσον ήλθε έπειτα από την αποχώρηση σχεδόν 60 μελών της βρετανικής κυβέρνησης από την Τρίτη, μεταξύ των οποίων 5 υπουργοί, σε μια έξοδο που έγινε με πρωτοφανή ταχύτητα στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Εντωμεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε και με τη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV.

Οι σκέψεις Τζόνσον για να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να επιλεγεί ο αντικαταστάτης του στους Συντηρητικούς είχαν προκαλέσει, πάντως, οργή ανάμεσα σε αρκετά στελέχη του κόμματος που ζητούσαν να παραιτηθεί άμεσα λέγοντας ότι έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.

Εν τέλει, εφαρμόζεται το σχέδιο παραμονής του πρωθυπουργού στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του από το κόμμα. Το ίδιο πλάνο είχε εφαρμοστεί το 2019 στην περίπτωση της Τερέζα Μέι.