ΚΟΣΜΟΣ

Η NASA αποκάλυψε πώς ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια - Η φωτογραφία που κόβει την ανάσα

Η ιστορική εικόνα με τους γαλαξίες δισεκατομμυρίων ετών
Η ιστορική εικόνα με τους γαλαξίες δισεκατομμυρίων ετών
ΑΡ

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρώτη έγχρωμη εικόνα από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA . Πρόκειται για την  βαθύτερη, πιο λεπτομερή υπέρυθρη άποψη του Σύμπαντος μέχρι σήμερα, που περιέχει φως από γαλαξίες που χρειάστηκαν πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσουν σε εμάς.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποτύπωσε τη βαθύτερη και ευκρινέστερη υπέρυθρη εικόνα του μακρινού σύμπαντος μέχρι σήμερα. Γνωστή ως το πρώτο βαθύ πεδίο του Webb, αυτή η εικόνα του σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 ξεχειλίζει από γραφικές, εντυπωσιακές λεπτομέρειες που για πρώτη φορά φθάνουν στη Γη.

Η εικόνα δείχνει το σμήνος γαλαξιών όπως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια - περίπου την εποχή που σχηματίστηκε η Γη - ενεργώντας ως βαρυτικός φακός και μεγεθύνοντας τους πολύ πιο μακρινούς και παλαιότερους γαλαξίες που εμφανίζονται πίσω του.

Ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον αποκάλυψε την εικόνα σε μια ενημέρωση στον Λευκό Οίκο μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Είπε ότι οι παλαιότεροι γαλαξίες στην εικόνα μπορεί να χρονολογούνται μέσα σε 300 εκατομμύρια χρόνια από τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Με μία πρώτη ματιά, η πρώτη εικόνα από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο μπορεί να μην φαίνεται και τόσο αξιοσημείωτη. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε ως μικροσκοπικά στίγματα στο διάστημα είναι γαλαξίες - δισεκατομμυρίων ετών.

«Αν κρατούσατε έναν κόκκο άμμου στην άκρη του δακτύλου σας, αυτό είναι το μέρος του σύμπαντος που βλέπετε, μόνο ένα μικρό κομμάτι του σύμπαντος», είπε ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον. Αυτό που δείχνει η εικόνα είναι μερικοί από τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο σύμπαν. Νέες εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα είναι σε θέση να αποκαλύψουν ποιοι γαλαξίες σε μακρινή απόσταση είναι κατοικήσιμοι, πρόσθεσε ο Νέλσον.

Ο Λευκός Οίκος, μαζί με τη NASA, αποκάλυψαν την πρώτη από μια σειρά φωτογραφιών που συγκέντρωσε το τηλεσκόπιο από τη στιγμή που εκτοξεύτηκε από τη Γη πριν από περισσότερους από έξι μήνες. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε την αποκάλυψη της Δευτέρας «ιστορική μέρα». «Αυτές οι εικόνες θα υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι η Αμερική μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα και θα υπενθυμίσουν στον αμερικανικό λαό - ειδικά στα παιδιά μας - ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας», σημείωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Πώς μπορεί να βλέπει πίσω στο χρόνο, το τηλεσκόπιοΒΒC

Η NASA είχε σχεδιάσει να δημοσιεύσει τη φωτογραφία ως μέρος μιας συλλογής από τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα, αλλά αποφάσισε ότι η εικόνα είναι τόσο ιστορικής σημασίας, που ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είναι αυτός που θα την αποκαλύψει στο κοινό.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το πιο εξελιγμένο παρατηρητήριο που εκτοξεύτηκε ποτέ. Έφυγε από τη Γη τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο τέλος Ιανουαρίου, έφτασε στον «ουράνιο χώρο στάθμευσής» του ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τον πλανήτη. Από τότε, οι μηχανικοί ελέγχουν τα όργανα, ευθυγραμμίζουν τους καθρέφτες και αφήνουν το τηλεσκόπιο να κρυώσει, ώστε τα όργανά του να λειτουργούν σωστά.

«Ο Webb κατασκευάστηκε για να βρει την πρώτη γενιά γαλαξιών που σχηματίστηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη», λέει η Τζέιν Ρίγκμπι, επιστήμονας του επιχειρησιακού προγράμματος για το τηλεσκόπιο. «Αυτός είναι ο βασικός επιστημονικός στόχος για τον οποίο κατασκευάστηκε».

Οι ερευνητές θα αρχίσουν σύντομα να μαθαίνουν περισσότερα για τις μάζες, τις ηλικίες, τις ιστορίες και τις συνθέσεις των γαλαξιών, καθώς ο Webb αναζητά τους πρώτους γαλαξίες στο σύμπαν.