ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν πιέζεται από τα ελληνικά F-35 και αναζητεί «σωσίβιο» στον Μακρόν και τα Rafale

Ο Ερντογάν πιέζεται από τα ελληνικά F-35 και αναζητεί «σωσίβιο» στον Μακρόν και τα Rafale

Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το φιάσκο των αμερικανικών F-16 αναζητά μια σανίδα σωτηρίας φτάνοντας μέχρι και στο κατώφλι της Γαλλίας!

Τα απανωτά «χαστούκια» που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν για τον εξοπλισμό της Τουρκίας συνεχίζονται καθώς μετά το φιάσκο με τα αμερικανικά F-16 και τη συνεχόμενη αναβάθμιση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στράφηκε προς τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας αντιπυραυλικά συστήματα και Rafale!

Για όσους δεν θυμούνται, η Τουρκία πριν από δυο χρόνια τα είχε βάλει δημόσια με τον Μακρόν και τη Γαλλία, με τον Ερντογάν να τον υβρίζει δημόσια προκαλώντας μάλιστα την παρέμβαση του ΝΑΤΟ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πλέον η κατάσταση, για την Τουρκία σίγουρα, άλλαξε, αφού δεν έχει αποκούμπι να πιαστεί και έτσι το Παρίσι μοιάζει σανίδα σωτηρίας ώστε ο Ερντογάν να σώσει ό,τι... σώζεται!

Σύμφωνα με το τουρκικό TRT, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν τη μέγιστη δυνατή συνεργασία προκειμένου η Τουρκία να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό SAMPT και παράλληλα να έχει πρόσβαση στην τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει ιταλογαλλική κοινοπραξία. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι ζήτησε και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Rafale για την περίπτωση που δεν θα εγκριθεί η προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ!

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Open, απόστρατοι αξιωματικοί ανέφεραν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν συζήτησε το Σάββατο το βράδυ με τον γάλλο ομόλογό του μόνο για το αντιαεροπορικό σύστημα, αλλά και για την προμήθεια αεροσκαφών Ραφάλ – τα οποία έχει προμηθευτεί η Ελλάδα – εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη για τα F-16 που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία έχει υπογράψει σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα, οπότε οι πιθανότητες να πάρει ο Ερντογάν γαλλικό εξοπλισμό, δεν είναι και πολλές...

«Οι ΗΠΑ δίνουν F-35 στην Ελλάδα και δυσκολεύονται να μας δώσουν τα F-16»

Παράλληλα, ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε:

«Έχουμε εξάρτηση στα F-16 και αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό. Πράγματι το αεροσκάφος αυτό θα έχει κάποιες αναβαθμίσεις που θα βοηθήσει να προσεγγίσει τα επίπεδα των F-22 και F-35. Δηλαδή με τον εκσυγχρονισμό του φτάνει σε επίπεδα ενός ιδιαίτερα καλού μαχητικού. Όμως πουλάει στην Ελλάδα τα F-35, ενώ δυσκολεύεται να μας δώσει έστω τα F-16! Ή δίνουν τα Rafale στην Ελλάδα. Μα τι σημαίνει να αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με τα Rafale; Kατά την άποψη μου, όταν συζητάμε με τη Δύση, δεν πρέπει να μιλάμε στη βάση των F-16, αλλά στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σχολίασε:

«Υπό όρους τέθηκε η αγορά των F-16 από την Τουρκία. Έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα πρέπει να πείσει το Κογκρέσο πως η πώληση των F-16 είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Επιπλέον, ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδείξει πως έχει κάνει βήματα, έτσι ώστε τα συγκεκριμένα μαχητικά να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».