ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα-κορονοϊός: Οργή μετά την έφοδο αξιωματούχων σε δεκάδες σπίτια - Αναζητούν επαφές κρουσμάτων

Οργή στην Κίνα για τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού
Οργή στην Κίνα για τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού
ΑΡ

Kίνα: Οι αξιωματούχοι στην πόλη Γκουανγκζού αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη για τη «βίαιη» συμπεριφορά τους, μετά από την εισβολή σε 84 κατοικίες κατά τη διάρκεια έρευνας για πιθανές στενές επαφές

Οι αρχές στη νότια Κίνα ζήτησαν συγγνώμη επειδή εισέβαλαν στα σπίτια ανθρώπων που είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία καραντίνας, στο τελευταίο παράδειγμα αυστηρών μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού που έχουν προκαλέσει έντονη δημόσια αντίδραση.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 84 σπίτια σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή Liwan της πόλης Guangzhou στοχοποιήθηκαν απο τις Αρχές σε μια προσπάθεια να βρουν τυχόν «στενές επαφές» που κρύβονταν μέσα και να απολυμάνουν τις εγκαταστάσεις.

Οι πόρτες σφραγίστηκαν αργότερα και τοποθετήθηκαν νέες κλειδαριές, ανέφερε η εφημερίδα Global Times. Η κυβέρνηση της περιοχής Liwan ζήτησε συγγνώμη τη Δευτέρα για την «υπεραπλουστευμένη και βίαιη» συμπεριφορά, ανέφερε η εφημερίδα. Έχει ξεκινήσει έρευνα και «οι υπεύθυνοι» θα τιμωρηθούν αυστηρά, ανέφερε.

Η ηγεσία της Κίνας έχει διατηρήσει τη σκληρή πολιτική της «μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid-19» παρά το αυξανόμενο οικονομικό κόστος και τη διαταραχή στη ζωή των πολιτών, οι οποίοι συνεχίζουν να υπόκεινται σε μαζικά τεστ και καραντίνες, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος έχει «ανοίξει» και προσπαθεί να ζήσει με την ασθένεια.

Πολυάριθμες περιπτώσεις αστυνομικών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας που εισέβαλαν σε σπίτια σε όλη την Κίνα στο όνομα των μέτρων κατά της Covid-19 έχουν καταγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ορισμένα, εμφανίζονται να σπάνε πόρτες και να απειλούν κατοίκους με ποινές και τιμωρία, ακόμη και όταν ήταν αρνητικοί στον ιό. Οι αρχές ζήτησαν τα κλειδιά για να απομονώσουν τους κατοίκους των πολυκατοικιών όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, τοποθέτησαν φράγματα και σιδερένιες ράβδους πάνω από τις πόρτες.

Οι κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας ασκούν αυστηρό έλεγχο στην κυβέρνηση και την αστυνομία. Οι περισσότεροι πολίτες πλήττονται από την έλλειψη ιδιωτικότητας και τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Ωστόσο, τα αυστηρά μέτρα κατά της Covid-19 έχουν δοκιμάσει αυτή την ανοχή, ιδιαίτερα στη Σαγκάη, όπου ένα αυστηρό και συχνά χαοτικό lockdown προκάλεσε διαμαρτυρίες από πολίτες που δεν είχαν πρόσβαση σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αρχές στο Πεκίνο έχουν υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση, ανησυχώντας για την πρόκληση ταραχών στην πρωτεύουσα ενόψει ενός σημαντικού συνεδρίου του κόμματος αργότερα αυτό το έτος, στο οποίο ο πρόεδρος και αρχηγός του κόμματος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μία τρίτη πενταετή θητεία, με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας και της υψηλής ανεργίας.

Η εντολή ότι μόνο τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους ακυρώθηκε γρήγορα την περασμένη εβδομάδα, αφού οι κάτοικοι της πόλης κατήγγειλαν ότι είχε ανακοινωθεί χωρίς προειδοποίηση και ότι ήταν άδικη για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η πολιτική «Zero-Covid» έχει δικαιολογηθεί ως απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα ευρύτερο ξέσπασμα μεταξύ ενός πληθυσμού που είχε σχετικά μικρή έκθεση στον ιό και λιγότερη φυσική ανοσία. Αν και το ποσοστό εμβολιασμού της Κίνας κυμαίνεται περίπου στο 90%, είναι σημαντικά χαμηλότερο μεταξύ των ηλικιωμένων, ενώ έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εγχώριων εμβολίων της Κίνας.

Τα εθνικά σύνορα της Κίνας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά και παρόλο που ο εσωτερικός τουρισμός έχει αυξηθεί, τα ταξίδια σε όλη τη χώρα υπόκεινται σε μια σειρά κανονισμών, με περιορισμούς καραντίνας σε συνεχή τεστ. Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, 2.000 επισκέπτες του νότιου τουριστικού κόμβου Μπεϊχάι αποκλείστηκαν στο θέρετρο, αφού βρέθηκαν περισσότερα από 500 κρούσματα και τους απαγορεύτηκε να φύγουν.

Η Κίνα ρυθμίζει τα ταξίδια και την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους μέσω μιας εφαρμογής στα smartphone των πολιτών που πρέπει να ενημερώνονται με τακτικά τεστ. Τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ παρά τα σχετικά χαμηλά ποσοστά μόλυνσης. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη 699 νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν ασυμπτωματικά.