ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες οι νεκροί από τις επιθέσεις καμικάζι στη Δαμασκό

Δεκάδες οι νεκροί από τις επιθέσεις καμικάζι στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 55 είναι οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν το πρωί στο κέντρο της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 372, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό. Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα ότι οι νεκροί στην πλειοψηφία τους είναι άμαχοι.

Οι εκρήξεις, σε ώρα αιχμής, έγιναν σε μια περιοχή όπου είναι γνωστό ότι βρίσκεται μια στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία ενέχεται στην 14μηνη καταστολή του κινήματος εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τις επιθέσεις εκτέλεσαν δύο καμικάζι βομβιστές που επέβαιναν σε παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε τόσο τις συριακές δυνάμεις όσο και τους μαχητές των αντικαθεστωτικών να σταματήσουν την αιματοχυσία, εφαρμόζοντας την εκεχειρία που είχε τεθεί σε ισχύ πριν από ένα μήνα.

«Αυτές οι φρικτές πράξεις είναι απαράδεκτες και η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ο Ανάν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του στη Γενεύη. «Κάθε ενέργεια η οποία (...) κλιμακώνει την ένταση και αυξάνει το επίπεδο της βίας μόνο αντιπαραγωγική μπορεί να είναι ως προς τα συμφέροντα όλων των πλευρών», προσέθεσε ο Ανάν, επισημαίνοντας πως «ο συριακός λαός ήδη έχει υποφέρει πάρα πολύ».