ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Η παρατεταμένη ξηρασία «ασκεί πίεση» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Προβλήματα λόγω ξηρασίας στην παραγωγή ενέργειας
Προβλήματα λόγω ξηρασίας στην παραγωγή ενέργειας
ΑΡ

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θέτει υπό πίεση την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λένε οι ειδικοί.

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στη γηραιά ήπειρο θέτει υπό πίεση την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Ο ηλεκτρισμός από την υδροηλεκτρική ενέργεια - η οποία χρησιμοποιεί νερό για την παραγωγή ενέργειας - έχει μειωθεί συνολικά κατά 20%.

Και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ψύχονται με νερό ποταμών, έχουν περιοριστεί. Υπάρχουν φόβοι ότι οι ελλείψεις είναι μια γεύση του τι θα συμβεί τον ερχόμενο χειμώνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτές, πυρηνικές και ηλιακές πηγές.

Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ηλιακούς συλλέκτες λειτουργεί λιγότερο καλά σε υψηλές θερμοκρασίες. Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας ασκεί περαιτέρω πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται για εναλλακτικές πηγές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, αλλά η έλλειψη νερού σε ποτάμια και δεξαμενές μειώνει πλέον σημαντικά την ικανότητα των εγκαταστάσεων να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά, αλλά αυτό μειώθηκε κατά περίπου 40% τους τελευταίους 12 μήνες. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Ισπανία, όπου η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μειώνεται κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από τους ερευνητές ενέργειας Rystad Energy.

«Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι αρκετά ασταθής, αλλά το 40% είναι ένα ποσοστό απολύτως ακραίο», λέει ο Fabian Rønningen, αναλυτής ενέργειας της Rystad. Τα στοιχεία δεν είναι απλώς μειωμένα σε ένα μέρος της Ευρώπης, εξηγεί, αλλά όλες οι μεγάλες χώρες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας βγάζουν λιγότερα τώρα.

Η Νορβηγία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσει να εξάγει ενέργεια σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν ξαναγεμίσουν τα ρεζερβουάρ της.

Παράγοντες της υδροβιομηχανίας λένε ότι η έλλειψη επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό και στις γραμμές μεταφοράς προκαλεί επίσης προβλήματα. "Θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αυτό το χειμώνα. Και αυτό θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για να έχουμε περισσότερες επενδύσεις στην υποδομή για τα επόμενα χρόνια", λέει ο Eddie Rich από την International Hydropower Association.

Ο εξαιρετικά ζεστός καιρός πλήττει επίσης την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ειδικά στη Γαλλία. Περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες του στόλου είναι εκτός σύνδεσης, ενώ αρκετοί έχουν επηρεαστεί από πρόβλημα διάβρωσης.

Αυτοί οι αντιδραστήρες που λειτουργούν συχνά ψύχονται με νερό από ποτάμια που τώρα έχουν χαμηλή στάθμη, ενώ οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. "Όταν το νερό στα ποτάμια είναι πολύ χαμηλό και πολύ ζεστό, βασικά πρέπει να σταματάμε να ψύχουμε τους πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που απελευθερώνεται είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλα είδη στα ποτάμια", δήλωσε η καθηγήτρια Sonia Seneviratne, από τη Ζυρίχη.

Η γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει τώρα σε ορισμένες εγκαταστάσεις να απελευθερώσουν πολύ ζεστό νερό πίσω στα ποτάμια, ως προσωρινό μέτρο. Υπογραμμίζει τις πιέσεις που ασκεί η θερμότητα στην παραγωγή ενέργειας. Η Γαλλία αντισταθμίζει τώρα το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας εισάγοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στο σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου - σε μια εποχή που ο πολύ ζεστός καιρός πλήττει την παραγωγή από εγκαταστάσεις αερίου και πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η παραγωγή ενέργειας από τα ηλιακά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χτυπηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες

Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, βασίζονται η μία στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της άλλης. «Εάν τόσο τα γαλλικά όσο και τα συστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίσουν πρόβλημα ταυτόχρονα, τότε κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί», λένε ειδικοί στο ΒΒC.

Είπε ότι είναι μια πρόγευση του τι μπορεί να συμβεί τον χειμώνα και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ενέργειας για μεγάλους καταναλωτές.