ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, η Μαργκρέτε η μοναδική εν ζωή βασίλισσα  

Δανία: Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, η Μαργκρέτε η μοναδική εν ζωή βασίλισσα   
H Μαργκρέτε Β' της Δανίας.
AP

Με τον θάνατο της Ελισάβετ, η Μαργκρέτε Β' της Δανίας έγινε η μόνη εν ζωή βασίλισσα στον κόσμο.

 

Η 82χρονη μονάρχης θεωρείται από τις 8 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο, μετά τον Hassanal Bolkiah, τον Σουλτάνο του Μπρουνέι.

Η αντισυμβαστική για πολλούς βασίλισσα έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές να τρώει, να καπνίζει ενώ φοράει τολμηρά για μια μονάρχη με τη Vogue να την ανακηρύσσει «μια αφανή ηρωίδα του στυλ».

Αυτή την εβδομάδα, η Μαργκρέτε γιόρτασε τα 50 χρόνια της στον θρόνο και είναι η μακροβιότερη σημερινή αρχηγός κράτους στον κόσμο. Ενώ ο Σουλτάνος ​​του Μπρουνέι είναι μονάρχης από το 1967, έγινε αρχηγός κράτους μόλις το 1984 - όταν το Μπρουνέι κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μαργκρέτε διαδέχτηκε τον πατέρα της Φρειδερίκο Θ΄στις 14 Ιανουαρίου 1972. Με την άνοδό της έγινε η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Δανίας από το 1412. Σήμερα είναι η μοναδική βασίλισσα με χρέη ανώτατου άρχοντα μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Margrethe.jpg
Η βασίλισσα Μαργαρίτα.ΑΡ

Η βασίλισσα, που συγκρίνεται συχνά με τη Βρετανίδα Ελισάβετ για την έντονη αίσθηση του καθήκοντός της και την αδιαμφισβήτητη αποδοχή του ρόλου της: έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ και θα «μείνει στον θρόνο μέχρι τον θάνατό της».

Συνταγματικός ρόλος

Τα κύρια καθήκοντα της Βασίλισσας είναι να εκπροσωπεί το Βασίλειο στο εξωτερικό και να αποτελεί μια ενωτική φιγούρα στο εσωτερικό. Δέχεται σε ακρόαση τους ξένους πρεσβευτές και βραβεύει με τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια εξέχουσες προσωπικότητες. Συμμετέχει σε εκθέσεις, επετείους, εγκαίνια έργων και άλλα.

Ως ένα μη εκλεγμένο δημόσιο πρόσωπο, η Βασίλισσα δεν αναμειγνύεται με πολιτικά και κομματικά θέματα. Παρά το γεγονός ότι έχει το δικαίωμα του εκλέγειν, εκείνη επιλέγει να μην το εξασκεί, ώστε να αποφεύγεται η σύνδεσή της με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Όταν μετά από εκλογές δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας, η Βασίλισσα έχει υποχρέωση να σχηματίσει ένα συμβούλιο με εκπροσώπους των εκλεγμένων πολιτικών κομμάτων, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ή κυβέρνηση με κοινοβουλευτική στήριξη από άλλα κόμματα.

Όταν σχηματίζεται μία νέα κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει να ορκιστεί ενώπιον της Βασίλισσας. Έπειτα οι νόμοι που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο, θα πρέπει να επικυρωθούν με Βασιλικά Διατάγματα. Στην πράξη, όμως, η Βασίλισσα δεν έχει νομοθετικές εξουσίες.

Η Βασίλισσα, πέρα από τα καθήκοντά της στη Δανία, είναι επίσης Συνταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος Πεζικού της Ουαλίας, ένα σύνταγμα πεζικού του Βρετανικού Στρατού, που δίνεται κατά παράδοση στην οικογένειά της.