ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πολύτιμη συμβουλή που είχε δώσει στην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν
Α.Ρ

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν αποκάλυψε πως είχε ζητήσει τη συμβουλή της βασίλισσας Ελισάβετ ως μία από τις λίγες γυναίκες που είχαν συνδυάσει την ηγεσία με τη μητρότητα

Η Τζασίντα Άρντερν αποκάλυψε ότι η βασίλισσα της έδωσε την καλύτερη συμβουλή που έλαβε για το δύσκολο καθήκον του να ηγείται μίας χώρας και παράλληλα να είναι μητέρα: «Απλώς συνέχισε αυτό που κάνεις».

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο για να παραστεί στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ, είπε ότι η πρώτη της συνάντηση με τη μονάρχη ήταν το 2018, όταν είχε εκλεγεί πρόσφατα πρωθυπουργός και ήταν έγκυος στην κόρη της, Νιβ.

Η Άρντερν είναι μία από τους ελάχιστες αρχηγούς κρατών παγκοσμίως που ήταν έγκυος και απέκτησε παιδί ενώ κατείχε το αξίωμά της και είπε ότι σκεφτόταν πώς θα καταφέρει να αποκτήσει το πρώτο της μωρό ενώ ήταν επικεφαλής μιας χώρας. «Ένα από τα πράγματα στο μυαλό μου παράλληλα με το να είμαι νέα πρωθυπουργός ήταν να είμαι πρωθυπουργός και μαμά και όταν σκέφτηκα ηγέτες που ήταν σε αυτή τη θέση… η λίστα ήταν τόσο μικρή», είπε στο BBC.

«Είπα λοιπόν στη βασίλισσα: «Πώς τα καταφέρατε;» και θυμάμαι ότι είπε απλώς: «Λοιπόν, απλά συνέχισε αυτό που κάνεις». Και αυτή ήταν στην πραγματικότητα ίσως η καλύτερη και πιο τεκμηριωμένη συμβουλή που θα μπορούσα να λάβω», είπε η Άρντερν. «Βλέπω τώρα τι χρειάζεται για να είσαι μαμά και ηγέτης και το έκανε περισσότερες φορές από εμένα».

Η αείμνηστη βασίλισσα γέννησε τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εδουάρδο ενώ ήταν μονάρχης. Η 'Άρντερν γέννησε την κόρη της, Neve Te Aroha, τον Ιούνιο του 2018 και επέστρεψε στη θέση της ως πρωθυπουργός μόλις δύο μήνες αργότερα. Είναι μόλις η δεύτερη εκλεγμένη ηγέτης που γέννησε ενώ ήταν στην εξουσία: η αείμνηστη Μπεναζίρ Μπούτο γέννησε ενώ υπηρετούσε ως πρωθυπουργός του Πακιστάν το 1990.

Η Άρντερν επισκέφτηκε το φέρετρο της βασίλισσας για να αποτίσει φόρο τιμής το σαββατοκύριακο και ως επισκέπτης αξιωματούχος, της επετράπη να παραλείψει την ουρά μήκους οκτώ χιλιομέτρων με τους ανθρώπους που πήγαιναν για να αποτίσουν φόρο τιμής και να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή. Είπε ότι αν ήταν ιδιώτης, θα είχε μπει και η ίδια στην ουρά. «Εν μέρει ως μία αναγνώριση της στιγμής στο χρόνο καθώς και του ατόμου», είπε.