ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Η επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα» - H λιτή τελετή στέψης και η πιθανή ημερομηνία

Νέα σελίδα στη μοναρχία εγκαινιάζει ο βασιλιάς Κάρολος
Νέα σελίδα στη μοναρχία εγκαινιάζει ο βασιλιάς Κάρολος
Α.Ρ

Μικρότερη, πιο λιτή και λιγότερο δαπανηρή θα είναι η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος θα μπορούσε να επιλέξει μία ημερομηνία, φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και τα 70 χρόνια της στο θρόνο.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θέλει μια λιτή στέψη την επόμενη άνοιξη που θα αντικατοπτρίζει τη νέα εποχή της μοναρχίας και θα μπορούσε να επιλέξει να πραγματοποιηθεί στην 70ή επέτειο της στέψης της μητέρας του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο νέος μονάρχης, ο οποίος πέρασε τις τελευταίες 12 ημέρες οδηγώντας το έθνος στο πένθος για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' λέγεται ότι σκέφτεται να κάνει τη λειτουργία στις 2 Ιουνίου του επόμενου έτους. Η «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα», η οποία είναι η ονομασία που δόθηκε στον σχεδιασμό της στέψης του Καρόλου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ο Βασιλιάς αναμένεται να την χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία να δώσει το στίγμα της νέας εποχής.

Πηγές αποκάλυψαν ότι αναμένουν ότι η τελετή θα είναι «συντομότερη, μικρότερη και λιγότερο ακριβή» από τη στέψη της μητέρας του το 1953, αν και θα περιλαμβάνει όπως όλα δείχνουν και ένα φόρο τιμής στη ζωή και το έργο της.

Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρει ο βρετανικός Τύπος θα θελήσει να δείξει στο κοινό πώς θα λειτουργεί η «ψαλιδισμένημ μοναρχία» του στο μέλλον, καθώς και να λάβει υπόψη τη συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής που κυριεύει το έθνος.

Ενώ οι παραδοσιακές πτυχές της τελετής αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες, πιστεύεται ότι ο βασιλιάς θα προσπαθήσει να τιμήσει και να «προστατεύσει την πολυμορφία» του Ηνωμένου Βασιλείου προσκαλώντας μέλη διαφορετικών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένων χριστιανών, μουσουλμάνων, εβραίων, ινδουιστών και βουδιστών.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σχέδια τις επόμενες ημέρες, αφού ο Βασιλιάς και η οικογένειά του πέταξαν στο Μπαλμόραλ για μια περίοδο ιδιωτικού βασιλικού πένθους μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' στις 8 Σεπτεμβρίου. Από τότε που πέθανε, ο Κάρολος παρακολούθησε πολλές βασιλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ρόλου του ως βασιλιάς. Επισκέφθηκε και τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, φιλοξενώντας παγκόσμιους ηγέτες στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και πρωτοστατώντας στις εκδηλώσεις μνήμης και την κηδεία της Δευτέρας.

Μετά το θάνατο της Βασίλισσας στο Κάστρο Μπαλμόραλ νωρίτερα αυτό το μήνα, η «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» τέθηκε σε δράση για να βοηθήσει στον σχεδιασμό της στέψης του γιου της. Ενώ η εκλιπούσα βασίλισσα έπρεπε να περιμένει 16 μήνες για τη δική της στέψη το 1953, η στέψη του Καρόλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Όταν στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ τον Ιούνιο του 1953, η τελετή ήταν πολυτελής καθώς κρίθηκε αναγκαία η τόνωση του ηθικού για ένα έθνος που πεινούσε μετά τον πόλεμο. Πιστεύεται ότι κόστισε 1,7 εκατομμύρια ευρώ εκείνη την εποχή, που είναι περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ σήμερα.

Η τελετή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην 70ή επέτειο από τη στέψη της ίδιας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Μια καλοκαιρινή στέψη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η ιδανική επιλογή, δεδομένου ότι μέλη της βασιλικής οικογένειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν περιοδεία κατά τις διακοπές του Πάσχα.

Η Sun επικαλούμενη μέλος της βασιλικής οικογένειας είπε ότι «δεν υπάρχει βιασύνη» για τη διεξαγωγή της τελετής και ότι «υπάρχουν πολλά σχέδια» ακόμα. Θα μπορούσε να γίνει όμως πιθανότατα τον Μάιο ή τον Ιούνιο ανάλογα με το τι συμβαίνει στον κόσμο, ειπαν συνεργάτες του Καρόλου. «Ενώ η οικογένεια παραμένει σε επίσημο βασιλικό πένθος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, τίποτα δεν θα οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα. Όλοι γνωρίζουν όμως ότι πρέπει να συμβεί τον επόμενο χρόνο και ο Μάιος ή ο Ιούνιος είναι η προτιμώμενη στιγμή».

Όπως και η μητέρα του, θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το πιο εμβληματικό από τα κοσμήματα του στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Την επόμενη χρονιά, ο Κάρολος θα είναι 74 ετών και η βασιλική σύζυγος Καμίλα, θα είναι κοντά στα 76. Αυτό θα τον κάνει μακράν τον γηραιότερο βασιλιά που στέφθηκε μονάρχης. Ο προηγούμενος γηραιότερος ήταν ο Γουλιέλμος Δ', ο οποίος στέφθηκε σε ηλικία 64 ετών το 1830 και βασίλεψε για επτά χρόνια.