ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Σε καρτέλ ναρκωτικών πρώην υφυπουργός και στρατηγοί

Μεξικό: Σε καρτέλ ναρκωτικών πρώην υφυπουργός και στρατηγοί

Υπό κράτηση τέθηκε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας του Μεξικού, Τόμας Άνχελες και δύο στρατηγοί, καθώς ερευνώνται οι σχέσεις που φέρονται ότι είχαν με ένα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες στρατιωτικοί είναι ο στρατηγός Ρομπέρτο Ντάου και ο απόστρατος στρατηγός Ρικάρδο Εσκόρσια.

Μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και συνάδελφοι των δύο στρατηγών, έχουν ήδη καταθέσει εναντίον τους. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο στους κόλπους του μεξικάνικου στρατού, ο οποίος από το 2006 κινητοποιήθηκε από τον πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν και ανέλαβε αστυνομικό ρόλο για την πάταξη των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Ο Ντάου είχε υπηρετήσει στη συνοριακή πολιτεία Τσιουάουα, όπου οι βίαιες συγκρούσεις είναι συχνές, ενώ υπήρξε επίσης διοικητής στρατιωτικής μονάδας στην Κολίμα, μια πολιτεία στο Δυτικό Μεξικό. Από την περιοχή αυτή διέρχονται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.

Ο Άνχελες, υπό την προεδρία του Φελίπε Καλδερόν, είχε συνδράμει στην διεύθυνση μιας επιχείρησης εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών το Δεκέμβριο του 2006. Το 2008 αποσύρθηκε.

Πληροφορίες από τα ΜΜΕ του Μεξικού, λένε ότι οι στρατηγοί κατηγορούνται πως συνεργάζονταν με το καρτέλ Μπελτράν Λέιβα, μια συμμορία η οποία ήταν στο παρελθόν από τις ισχυρότερες στη χώρα, και διακινούσε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης και μαριχουάνας μέσω του ποταμού Ρίο Γκράντε στις ΗΠΑ.