ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Xωρίς στέμμα στα νέα νομίσματα που τον απεικονίζουν

Το νέο κέρμα με τον βασιλιά Κάρολο
Το νέο κέρμα με τον βασιλιά Κάρολο
ΑΡ

Το πρώτο νόμισμα με τον βασιλιά Κάρολο Γ' αποκαλύφθηκε και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια χρήση πριν από το τέλος του έτους

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια για τα νέα νομίσματα που φέρουν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων στη Βρετανία. Το νόμισμα των 50 πενών πρόκειται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία εντός λίγων εβδομάδων.

Ο Βρετανός γλύπτης Μάρτιν Τζένινγκς επιμελήθηκε το πορτρέτο του νέου βασιλιά, με τον ίδιο τον μονάρχη να εγκρίνει προσωπικά το ομοίωμα. Εμφανίζεται στραμμένος πλέον προς τα αριστερά, αντίθετα από την προκάτοχό του, όπως επιτάσσει η παράδοση. Και σε αντίθεση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, δεν φοράει στέμμα.

Τα νομίσματα θα πωλούνται σε συλλέκτες από το βασιλικό Νομισματοκοπείο, μία από τις παλαιότερες εταιρείες στον κόσμο, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το κέρμα των 50 πενών θα είναι διαθέσιμο για γενική χρήση πολύ πριν από το τέλος του έτους και θα διανεμηθεί ανάλογα με τη ζήτηση από τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρίες και ταχυδρομεία.

Θα κυκλοφορεί μαζί με κέρματα με την αείμνηστη Βασίλισσα, επομένως αυτά τα 27 δισεκατομμύρια νομίσματα θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτά στα καταστήματα. Η Αν Τζέσοπ, διευθύνουσα σύμβουλος του Νομισματοκοπείου, είπε ότι τα νομίσματα γενικά έχουν διάρκεια 20 χρόνια, επομένως και τα νομίσματα της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Βασιλιά Καρόλου θα κυκλοφορούν μαζί για πολλά χρόνια.

Από την αρχή του επόμενου έτους, κέρματα της μιας πένας και των δύο λιρών, που χρησιμοποιούνται καθημερινά, θα κοπούν με την ίδια εικόνα του βασιλιά Καρόλου. Θα σταλούν όταν χρειαστεί για την αντικατάσταση κατεστραμμένων και φθαρμένων παλαιότερων νομισμάτων και για την κάλυψη τυχόν επιπλέον ζήτησης.

Το επίσημο πορτρέτο σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει μια προσιτή εμφάνιση στον βασιλιά, και το ίδιο ισχύει και για την επιγραφή. Οι προηγούμενοι Βρετανοί μονάρχες αναγράφονταν με τη λατινική εκδοχή του ονόματός τους. Ωστόσο, τα νέα νομίσματα λένε Charles III και όχι Carolus.

Η πλήρης επιγραφή που περιβάλλει το ομοίωμα γράφει "CHARLES III • D • G • REX • F • D • 5 POUNDS • 2022", συντομευμένη από τα λατινικά, που μεταφράζεται σε «Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄, με τη Χάρη του Θεού, Υπερασπιστής της Πίστεως».

Η πίσω όψη του νέου κέρματος των 5 λιρών δείχνει δύο νέα πορτρέτα της Βασίλισσας, που απεικονίζουν το ταξίδι της από νεαρή μονάρχη σε αρχηγό κράτους. Στο νόμισμα των 50 πενών, η πίσω όψη είναι ένα αντίγραφο του σχεδίου που χρησιμοποιήθηκε στο Στέμμα του 1953 που κόπηκε για να τιμήσει τη στέψη της Βασίλισσας.

Το πορτρέτο του Βασιλιά Καρόλου είναι το πρώτο σχέδιο νομίσματος που ανέλαβε ο Μάρτιν Τζένινγκς, ο οποίος χρησιμοποίησε φωτογραφίες για να καταλήξει στο σχέδιο, αντί του βασιλιά να ποζάρει για ένα συγκεκριμένο πορτρέτο. «Είναι το μικρότερο έργο που έχω δημιουργήσει, αλλά είναι εντυπωσιακό να γνωρίζουμε ότι θα το βλέπουν και θα το κρατούν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για τους επόμενους αιώνες», είπε.

Τα κέρματα θα κοπούν στο χώρο του Royal Mint στο Llantrisant, στη νότια Ουαλία, όπου μετακόμισε το επίσημο νομισματοκοπείο το 1967. Μια σειρά αναμνηστικών νομισμάτων για τον εορτασμό της ζωής και της κληρονομιάς της βασίλισσας Ελισάβετ, συμπεριλαμβανομένου του «στέμματος των 5 λιρών» θα διατεθεί προς πώληση τη Δευτέρα (3/10) Την ίδια ώρα, οι πολίτες καλούνται να ελέγξουν εάν έχουν χαρτονομίσματα στο σπίτι, καθώς θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία αυτό το Σαββατοκύριακο.