ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη Nordic Monitor:Χωρίς στρατιώτες και μέσα ο τουρκικός στρατός

Αποκάλυψη Nordic Monitor:Χωρίς στρατιώτες και μέσα ο τουρκικός στρατός
Διαφορετική φαίνεται να είναι η κατάσταση στον τουρκικό στρατό από εκείνη που θέλει να παρουσιάσει ο Ερντογάν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία: Απόρρητη έκθεση ανώτατων στρατιωτικών προειδοποιεί πως η χώρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση σύρραξης λόγω έλλειψης σε στρατιώτες και σε σύγχρονα μέσα

Ελλείψεις τόσο σε μαχητές όσο και σε στρατιωτικό υλικό καταγράφει ο κύριος μαχητικός βραχίονας του τουρκικού στρατού, οι Χερσαίες Δυνάμεις (Kara Kuvvetleri). Αυτό επισημαίνει στρατιωτική έκθεση που αποκαλύπτει το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με αυτή, οι στρατιωτικοί διοικητές ανησυχούν για την επιδείνωση των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων, προτείνοντας διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές δυνατότητες των δυνάμεων.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε μια έτοιμη για μάχη τεθωρακισμένη/μηχανοποιημένη ταξιαρχία. Επομένως, η κορυφαία προτεραιότητά μας ως Χερσαίες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι να βρούμε μια λύση στην ανάγκη μας για μάχιμα στρατεύματα», προειδοποίησε η έκθεση.

Η έκθεση εκτιμά ότι οι χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να κληθούν να αναπτυχθούν, σε περιορισμένη κλίμακα, κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, καθώς και κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Προέβλεψε ότι η αστάθεια στη Συρία και το Ιράκ θα συνεχιστεί και ότι ορισμένα στρατεύματα ενδέχεται να δεσμευτούν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εκεί.

Σημείωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη Ρωσία και να απαιτήσει από την Τουρκία να δεσμεύσει δυνάμεις σε διάφορα επίπεδα, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί να παράσχει εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερες ξένες χώρες.

Επισημαίνεται η ανάγκη οι χερσαίες δυνάμεις να εκσυγχρονιστούν άμεσα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη.

Κρούει επίσης κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων, όπως μονάδες αντιπυραυλικής άμυνας, συστήματα ακριβείας και πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Χερσαίες Δυνάμεις δέχονται περαιτέρω πλήγμα λόγω έλλειψης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού.

«Υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Οι στρατιώτες δεν καλύπτουν τις στρατιωτικές ανάγκες των Χερσαίων Δυνάμεων. Δεν φαίνεται δυνατό να αλλάξει αυτή η κατάσταση βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Αντίθετα, οι κοινωνικές τάσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, η συντόμευση της [υποχρεωτικής] στρατιωτικής θητείας, που έγινε με πολιτικά κίνητρα εκτός της εμπλοκής των TAF [Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων] και η [εισαγωγή] πρακτικών όπως η αμειβόμενη στρατιωτική θητεία έχουν επιδεινώσει περαιτέρω αυτή την προοπτική».

Η έκθεση ομολογεί την αποτυχία ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των στρατευμάτων στις χερσαίες δυνάμεις που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα μεταξύ των μονάδων και την αποτροπή των απαιτούμενων επενδύσεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Τα μικρά προβλήματα έγιναν τεράστια ζητήματα όταν οι μονάδες που αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης για διάλυση ή αναδιάρθρωση δίστασαν να επενδύσουν περαιτέρω για να αποφύγουν τη σπατάλη.

Η έκθεση πρότεινε την αναμόρφωση των 35 ταξιαρχιών που έχουν οι Χερσαίες Δυνάμεις εκτός από μία που σταθμεύει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σύμφωνα με την πρόταση, 15 από αυτές τις ταξιαρχίες – πέντε ταξιαρχίες καταδρομέων, τέσσερις ελαφριές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και έξι τεθωρακισμένες μηχανοποιημένες ταξιαρχίες – θα σχεδιαστούν για να είναι έτοιμες για μάχη στο υψηλότερο επίπεδο. Θα αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες.

Μια άλλη ομάδα 15 ταξιαρχιών –τέσσερις μηχανοκίνητες και 11 τεθωρακισμένες μηχανοποιημένες μονάδες– θα είχε την ικανότητα να είναι έτοιμη για πόλεμο εντός ενός έως τριών μηνών. Θα επανδρώνονταν από στρατεύσιμους με επικεφαλής επαγγελματίες στρατιώτες.

Οι υπόλοιπες ταξιαρχίες - πέντε μονάδες - θα αναδιαρθρωθούν ώστε να είναι ταξιαρχίες κινητοποίησης που θα είναι έτοιμες για μάχη εντός τριών έως έξι μηνών. Θα επανδρώνονταν και από στρατεύσιμους.

Οι ταξιαρχίες κινητοποίησης θα χρησιμεύσουν επίσης ως κόμβοι εκπαίδευσης για το ξένο στρατιωτικό προσωπικό και θα βοηθήσουν στη δημιουργία ή την αναδιάρθρωση στρατών για χώρες όπως η Σομαλία και η Λιβύη που έχουν ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδέα της συρρίκνωσης του στρατού με ενισχυμένη αποτελεσματικότητα και επαγγελματικές ικανότητες δεν λειτούργησε πραγματικά με τον τρόπο που περίμεναν οι σχεδιαστές. Αντίθετα, το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε χωρίς να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των μονάδων Χερσαίων Δυνάμεων.

Η έκθεση εκτιμάται ότι είναι από το 2015 περίπου, καθώς αναφέρει ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες αλλαγές θα υποβληθούν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το καλοκαίρι του 2015. Συντάχθηκε σε επίπεδο Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων .

Ορισμένες από τις προβλέψεις για την προοπτική ασφάλειας στην έκθεση επιβεβαιώθηκαν. Ο τουρκικός στρατός αναπτύχθηκε στη Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας και επέκτεινε την παρουσία του στο Ιράκ, ενώ είχε περιορισμένη στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και στον Καύκασο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

Διαβάστε επίσης