ΚΟΣΜΟΣ

B. Κορέα: Ο Κιμ «πάτησε το κουμπί», ο πλανήτης κρατάει την αναπνοή του

Eπικίνδυνη κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο
Eπικίνδυνη κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο
ΑΡ

Κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 10 πυραύλους και ένας προσγειώθηκε κοντά στα ύδατα της Νότιας Κορέας για «πρώτη φορά», δήλωσε ο στρατός της Σεούλ. 

Με δεκάδες πυραυλικές εκτοξεύσεις σε λίγες ημέρες, η Βόρεια Κορέα κάνει επίδειξη ισχύος και επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη γεωπολιτική αναταραχή σε όλο τον κόσμο.

Σε μία νέα πρόκληση, ένας βορειοκορεατικός πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, νότια της γραμμής του βόρειου ορίου, λένε στρατιωτικοί αρχηγοί στη Σεούλ η οποία απάντησε αμέσως μετά, εκτοξεύοντας πυραύλους πάνω από τα θαλάσσια σύνορα.

Ο άνευ προηγουμένου αριθμός εκτοξεύσεων επιβεβαιώθηκε μετά από προηγούμενες αναφορές για τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας, με αποτέλεσμα να εκδοθεί μια σπάνια προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής σε ένα απομακρυσμένο νησί της Νότιας Κορέας. Οι τύποι των υπόλοιπων πυραύλων δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ένας από τους προηγουμένως επιβεβαιωμένους πυραύλους προσγειώθηκε 60 χιλιόμετρα από τις ακτές του Νότου, δήλωσε ο στρατός της Σεούλ. «Η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι πολύ ασυνήθιστη και απαράδεκτη καθώς έπεσε κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας νότια της Βόρειας Οριακής Γραμμής [ένα αμφισβητούμενο διακορεατικό θαλάσσιο σύνορο] για πρώτη φορά» από τότε που διαιρέθηκε η χερσόνησος, δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων για το Κοινό Επιτελείο του στρατού της Νότιας Κορέας(JCS) .

Οι εκτοξεύσεις ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, λέγοντας ότι τέτοια «στρατιωτική κινητικότητα και πρόκληση δεν είναι πλέον ανεκτές». Η αρχική εκτόξευση αναφέρθηκε επίσης από την ακτοφυλακή της Ιαπωνίας, η οποία είπε ότι δεν είχε λάβει αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Η απάντηση της Νότιας Κορέας

Ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε ότι εξέδωσε προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής για το νησί Ulleung γύρω από την ώρα της εκτόξευσης του πυραύλου. Τουλάχιστον ένας από τους πύραυλους προσγειώθηκε 26 χιλιόμετρα νότια της γραμμής του βόρειου ορίου, ένας άλλος πύραυλος προσγειώθηκε 57 χιλιόμετρα από την πόλη Sokcho της Νότιας Κορέας, στην ανατολική ακτή, και ένας άλλος 167 χιλιόμετρα από το Ulleung.

«Ο στρατός μας δεν μπορεί ποτέ να ανεχθεί την προκλητική ενέργεια της Βόρειας Κορέας και θα απαντήσει αυστηρά σε αυτή σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ», διεμήνυσε η Νότια Κορέα. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο της κομητείας Ulleung που είπε ότι οι υπάλληλοι εκκενώθηκαν σε ένα υπόγειο όταν ακούστηκε η προειδοποίηση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γεόλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ως απάντηση στις εκτοξεύσεις. Λίγες ώρες αργότερα, αεριωθούμενα αεροσκάφη F-15K και KF-16 της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν τρεις κατευθυνόμενους πυραύλους εδάφους-αέρος στη θάλασσα στην άλλη πλευρά της γραμμής του βόρειου ορίου.

«Η απάντηση του στρατού μας επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας να απαντήσουμε αυστηρά σε οποιεσδήποτε προκλήσεις και δείχνει ότι είμαστε σε θέση να πλήξουμε με ακρίβεια τον εχθρό μας», δήλωσε το JCS μετά την εκτόξευση των πυραύλων ως απάντηση.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε: «Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πρόσφατα βαλλιστικούς πυραύλους με ταχεία διαδοχή και έχει κλιμακώσει μονομερώς τις επίμονες προκλήσεις της. Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας και είναι απολύτως απαράδεκτες».

Τη Δευτέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν το «Vigilant Storm», μια από τις μεγαλύτερες συνδυασμένες στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις τους, με εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές να πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις 24 ώρες το 24ωρο. Οι ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 240 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων αεροσκαφών stealth ήταν οι πρώτες μεγάλες ασκήσεις του είδους τους σε πέντε χρόνια.

Μια μέρα αργότερα, η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ, χαρακτηρίζοντας τις ασκήσεις πρόκληση που μπορεί να οδηγήσει σε «πιο ισχυρά μέτρα συνέχειας». Σε δήλωσή του, ο Πακ Γιονγκ Τσον, γραμματέας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που θεωρείται έμπιστος του ηγέτη Kιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτήρισε τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «επιθετικές και προκλητικές».

«Πρόβες εισβολής»

Η Πιονγκγιάνγκ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι στρατιωτικοί ελιγμοί είναι «πρόβες εισβολής». Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ρεκόρ σε αριθμό πυραύλων φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς την Παρασκευή, και είπε ότι μια πρόσφατη αναταραχή εκτοξεύσεων ήταν ως απάντηση στις συμμαχικές ασκήσεις.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι ο Βορράς ετοιμάζεται επίσης να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμή πυρηνικών όπλων από το 2017.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Sejong, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκτοξεύσεις πυραύλων της Τετάρτης είναι «η πιο επιθετική και απειλητική ένοπλη επίδειξη κατά του Νότου από το 2010». «Μπαίνουμε τώρα μια επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλες συγκρούσεις», είπε.