ΚΟΣΜΟΣ

Στο σφυρί η συλλογή του Πολ Άλεν: Η μεγαλύτερη δημοπρασία στην ιστορία

O αείμνηστος Πολ Άλεν
O αείμνηστος Πολ Άλεν
ΑΡ

Τα έσοδα από την πώληση 150 έργων του αείμνηστου δισεκατομμυριούχου Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft, θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Η τεράστια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης του αείμνηστου συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, αναμένεται να «πιάσει» ρεκόρ ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, όταν δημοπρατηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η συλλογή με περισσότερα από 150 αριστουργήματα περιλαμβάνει τα Les Poseuses του Georges Seurat, Ensemble (petite version) και το τοπίο La Montagne Sainte-Victoire του Paul Cézanne, που αναμένεται να πωληθούν και τα δύο για περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, και το έργο του Gustav Klimt του 1903 Birch Forest, το οποίο έχει εκτίμηση στα 90 εκατομμύρια δολάρια.

Η συλλογή, η οποία πωλείται από τον οίκο Christie's για δύο νύχτες την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει επίσης έργα των Botticelli, Renoir, David Hockney, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Lucian Freud και JMW Turner.

Ο Άλεν είχε επιλεξει προσωπικά όλα τα έργα, τα οποία εκτείνονται σε περισσότερα από 500 χρόνια, αντί να βασιστεί σε έναν αγοραστή έργων τέχνης για να τα επιλέξει όπως κάνουν ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι. «Όταν κοιτάς έναν πίνακα, κοιτάς σε μια διαφορετική χώρα, στη φαντασία κάποιου άλλου, πώς τον είδαν», έλεγε ο Άλεν για τη συλλογή του όταν κάποια από τα έργα του παρουσιάστηκαν το 2016.

Ο οίκος Christie's είπε ότι η πώληση ήταν «έτοιμη να είναι η μεγαλύτερη και πιο εξαιρετική δημοπρασία τέχνης στην ιστορία», επισκιάζοντας τα 922 εκατομμύρια δολάρια που πέτυχε η πώληση της συλλογής Macklowe τον Μάιο, μετά το διαζύγιο του μεγιστάνα ακινήτων Χάρι Μάκλοου από τη σύζυγό του, Λίντα.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως όριζε ο Άλεν, ο οποίος πέθανε το 2018 σε ηλικία 65 ετών από επιπλοκές του λεμφώματος Hodgkin.

Ο Mαρκ Πόρτερ, πρόεδρος του Christie's Americas, είπε ότι η συλλογή του Άλεν «συγκεντρώνει αριστουργήματα για την υποστήριξη της φιλανθρωπίας σε επική κλίμακα». «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της παθιασμένης επιδίωξης ενός ανθρώπου για αριστεία, αλλά ο Άλεν ήταν πράγματι οραματιστής και τον έλκυαν καλλιτέχνες που μοιράζονταν την ιδιοφυΐα του επειδή έβλεπαν τον κόσμο μας με νέους τρόπους και μας τον εξήγησαν με νέα μέσα».

Ο Πολ Άλεν, ο οποίος ίδρυσε τη Microsoft μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, πέθανε το 2018, σε ηλικία 65 ετών. Το 2010, όταν ήταν ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη αξία 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Άλεν υποσχέθηκε να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιουσίας σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ίδρυμα που φέρει το όνομά του επενδύει κυρίως σε κοινότητες σε όλο τον βορειοδυτικό Ειρηνικό, με έμφαση στις τοπικές τέχνες, τους μη προνομιούχους πληθυσμούς και το περιβάλλον.

Ο Άλεν, ο οποίος ίδρυσε τη Microsoft το 1975 με τον παιδικό του φίλο Μπιλ Γκέιτς, δώρισε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του για να βοηθήσει στη διάσωση απειλούμενων ειδών, στη χρηματοδότηση βιοεπιστημών και νέων τεχνολογιών έρευνας και χρηματοδότηση έργων για την εξερεύνηση του βυθού του ωκεανού.

Είχε εμμονή με τους ωκεανούς του κόσμου και είχε στην κατοχή του το Octopus, που ήταν το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο όταν κατασκευάστηκε το 2003 και είχε την ικανότητα για εξερεύνηση βαθέων υδάτων καθώς και για μια ζωή πολυτέλειας στην ανοιχτή θάλασσα. Το Octopus πουλήθηκε για κάτι λιγότερο από 230 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.