ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ

Πολωνία
Πολωνοί στρατιώτες
AP Photo

Η Βαρσοβία ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης δυνάμει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Διπλωμάτης δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Σεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.

Δημοσιεύματα σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την έκρηξη σε ρωσικούς πυραύλους, στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα οι δυνάμεις της Μόσχας σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Τι ορίζει το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ, το άρθρο 4 σημαίνει ότι «τα μέρη θα διαβουλεύονται μαζί» εάν αποφασιστεί ότι απειλείται η «εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους».

Σαφώς, αυτό φαίνεται να ενέχει έναν πολύ μικρότερο κίνδυνο σημαντικής κλιμάκωσης και διεύρυνσης της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία- κάτι για το οποίο οι τελευταίες εξελίξεις ευνόητα έχουν προκαλέσει φόβους.

Σχετικές ειδήσεις