ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Έκτακτη συνεδρίαση της G7, της ΕΕ και των δυτικών δυνάμεων

Πολωνία: Έκτακτη συνεδρίαση της G7, της ΕΕ και των δυτικών δυνάμεων
Έκτακτη συνεδρίαση της G7, της ΕΕ και των δυτικών δυνάμεων στο Μπαλί
AP Photo

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 συναντήθηκαν σήμερα εκτάκτως στο Μπαλί της Ινδονησίας μετά τη ρίψη πυραύλου «ρωσικής κατασκευής» στην Πολωνία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τους απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας άρχισαν να συνεδριάζουν λίγο πριν από τις 03:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ παρόντες είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν προχώρησαν σε δηλώσεις προσερχόμενοι στη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι η έκτακτη συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν.

Όλα τα κράτη που συμμετέχουν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Εάν κριθεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θέλει να μοιραστεί τι γνωρίζει για το χθεσινό συμβάν στην Πολωνία πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, ο Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά «όχι». Όταν ερωτήθηκε εάν ευθύνεται η Ρωσία, δεν απάντησε.

Δεν είναι σαφές πόσο θα κρατήσει η συνεδρίαση ή εάν θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο κατόπιν.

Σχετικές ειδήσεις