ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις επιδρομές της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ
AP Photo

Οι ΗΠΑ «αντιτίθενται» σε ενέργειες που «αποσταθεροποιούν» τον συριακό βορρά, «παραβιάζουν» την ιρακινή εθνική κυριαρχία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την αντίθεση των ΗΠΑ σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν τη Συρία και παραβιάζουν την κυριαρχία του Ιράκ εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα, την επομένη της έναρξης των βομβαρδισμών που εξαπέλυσε ο στρατός της Τουρκίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Σε δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον «εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της ζωής αμάχων στη Συρία και στην Τουρκία» και προτρέπει να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη Συρία για να προστατευτεί η ζωή των αμάχων και να υποστηριχθεί ο κοινός σκοπός να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)».

«Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική ενέργεια στο Ιράκ που παραβιάζει την (ιρακινή εθνική) κυριαρχία», προστίθεται στο κείμενο.

184 Κούρδοι μαχητές σε Συρία και Ιράκ «εξουδετερώθηκαν»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι 184 Κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν» (σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν) κατά τη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που εξαπολύθηκε από την Τουρκία στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

«Από την έναρξη της επιχείρησης Γαμψό Ξίφος, 184 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν από πυρά οχημάτων και αεροσκαφών», είπε ο Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές Κυριακή να σφυροκοπούν θέσεις των οργανώσεων PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε τομείς του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας αντίστοιχα.

Πάντα σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, στην πρώτη φάση της επιχείρησης καταστράφηκαν 89 στόχοι, ανάμεσά τους κρησφύγετα, οχυρές θέσεις ή/και αποθήκες των Κούρδων μαχητών.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube