ΚΟΣΜΟΣ

Oυκρανία: Υπαρκτός ο κίνδυνος ολικού μπλακ άουτ - Οι γεννήτριες της ΕΕ

Mαζικά μπλακ άουτ στο Κίεβο
Mαζικά μπλακ άουτ στο Κίεβο
ΑΡ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργήσει κατά της Ρωσίας για τις αεροπορικές επιδρομές σε μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ τα μπλακ άουτ πλήττουν και τη Μολδαβία

Η Ρωσία εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία την Τετάρτη (23/11) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, να κλείσουν πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και να διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρισμού σε πολλά μέρη.

Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής αυτόν τον χειμώνα μετά από εβδομάδες σφοδρών ρωσικών επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της χώρας. Μέχρι και δέκα εκατομμύρια πολίτες ζουν χωρίς ρεύμα, ενώ έχει ήδη αρχίσει να χιονίζει σε αρκετές περιοχές, με τις θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές να πέφτουν στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με το Eurocities, ένα δίκτυο μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, πρότειναν να δωρίσουν γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτό το χειμώνα. Μια νέα πρωτοβουλία θα παραδώσει αυτές τις γεννήτριες «εντός ημερών» για να βοηθήσουν συγκεκριμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή πόσιμο νερό λόγω των επιθέσεων.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε τα λόγια μας σε πράξεις (...) Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μια πραγματική έκτακτη ανάγκη όσον αφορά την ενέργεια», δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου. Οι γεννήτριες θα αποκαταστήσουν τη βασική ηλεκτροδότηση σε σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία, είπε.

Ο κίνδυνος ολικής διακοπής ρεύματος είναι πολύ υψηλός»

Ο επικεφαλής του γραφείου του ουκρανού προέδρου, Άντριι Γιέρμακ, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου μέσω διαδικτύου, είπε ότι «η ταχύτητα της καταστροφής υπερβαίνει την ταχύτητα της επισκευής». Εμφανώς ανήσυχος για έναν από τους «σκληρότερους χειμώνες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας», προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος ολικού μπλακ άουτ είναι πολύ υψηλός».

Ο αριθμός των γεννητριών που θα σταλούν στην Ουκρανία δεν προσδιορίστηκε. Ο πρόεδρος της Eurocities, Ντάριο Ναρντέλα δήλωσε ότι οι 200 ​​πόλεις που εκπροσωπούνται από το δίκτυο θα στείλουν η καθεμία περισσότερες από μία γεννήτριες, οι οποίες θα αθροιστούν σε έναν «μεγάλο αριθμό» γεννητριών.

Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει 500 γεννήτριες μέσω του ίδιου μηχανισμού και άλλες 300 χρηματοδοτούμενες μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας. Για την ουκρανική κυβέρνηση, προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, για την οποία έχει ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη.

Μαζικές διακοπές ρεύματος υπέστη και η γειτονική Μολδαβία και η φιλική προς την ΕΕ πρόεδρός της χώρας, Μάγια Σαντού, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άφησε τη χώρα της «στο σκοτάδι». Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές της Μολδαβίας την Τετάρτη, ώρες αφότου οι ρωσικές πυραυλικές επιδρομές στη γειτονική Ουκρανία προκάλεσαν μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ένα «μαζικό μπλακ άουτ», δήλωσε ότι έχει αποκατασταθεί όλη η ηλεκτροδότηση στο βόρά της Μολδαβίας. Η Premier Energy, μια μολδαβική εταιρεία που εξυπηρετεί το κέντρο και το νότο, είπε ότι το 90% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε.

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι επιθέσεις της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε χθες Τετάρτη (23/11) έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να σταματήσει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ζωτικής σημασίας ενεργειακών υποδομών, που βύθισαν ξανά στο σκοτάδι εν μέσω ψύχους πολλές ουκρανικές πόλεις.

Ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, κάτι πάντως απίθανο να συμβεί με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του με δικαίωμα βέτο.

Ένα «κράτος-τρομοκράτης» δεν μπορεί να συμμετέχει σε ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Ουκρανία για να διαπιστώσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε ενεργειακές υποδομές εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων.

Αφού κατηγόρησε τη Μόσχα για εργαλειοποίηση της ενέργειας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι «ο ΟΗΕ μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να μην είναι όμηρος ενός διεθνούς τρομοκράτη - της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως εξαιτίας των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας του υποφέρουν όχι μόνο οι Ουκρανοί αλλά και οι κάτοικοι γειτονικών χωρών. Όταν ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από το μηδέν και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό, αυτό ισοδυναμεί με «όπλο μαζικής καταστροφής, προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Διαμαρτυρία του πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την εμφάνιση του ουκρανού προέδρου μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία - όπως είπε - ήταν αντίθετη με τους κανονισμούς. Παράλληλα απέρριψε «τις απερίσκεπτες απειλές και τα τελεσίγραφα» από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Ο Νεμπένζια υποστήριξε ότι καταστροφές σε υποδομές της Ουκρανίας προκλήθηκαν από πυραύλους της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube