ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο σφυρί ιδιωτικό τζετ του Έλβις Πρίσλεϊ

To ιδιωτικό αεροσκάφος του Έλβις Πρίσλεϊ
To ιδιωτικό αεροσκάφος του Έλβις Πρίσλεϊ
Mecum Auctions

Το...κόκκινο βελούδινο ιδιωτικό τζετ του Έλβις Πρίσλεϊ βγαίνει στο σφυρί, σε μία ιστορική δημοπρασία στις αρχές Ιανουαρίου

Ένα από τα ιδιωτικά τζετ του Έλβις Πρίσλεϊ βγαίνει σύντομα σε δημοπρασία. Ο «βασιλιάς του Rock and Roll» είχε αγοράσει το θρυλικό αεροπλάνο στις 22 Δεκεμβρίου του 1976, για 840.000 δολάρια, σύμφωνα με τη Mecum Auctions. Όποιος κάνει την υψηλότερη προσφορά θα λάβει επίσης ένα αντίγραφο της συμφωνίας ασφάλειας αεροσκάφους που έχει υπογραφεί από τον ίδιο τον Πρίσλεϊ και ένα αντίγραφο από το τιμολόγιο πώλησης.

Το αεροσκάφος έχει κόκκινο εξωτερικό με ασημί πινελιές, καθώς και προσαρμοσμένες εσωτερικές επενδύσεις με υλικό από κόκκινο βελούδο και χρυσό φινίρισμα. Υπάρχει ενσωματωμένος φούρνος μικροκυμάτων, τηλεόραση με συσκευή αναπαραγωγής βίντεο και κασετόφωνο.

Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ξύλινη επένδυση καμπίνας και σκίαστρα παραθύρων. Το αεροπλάνο μπορεί να φιλοξενήσει έως και εννέα επιβάτες. Επίσης υπάρχουν έξι καρέκλες επιβατών που διαθέτουν λειτουργία περιστροφής και ανάκλισης. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένη τουαλέτα με νιπτήρα.

«Για δεκαετίες, το JetStar της Lockheed ήταν το εκτελεστικό αεροσκάφος της επιλογής για αμέτρητους A-listers, αναγνωρισμένους αξιωματούχους και διασημότητες», αναφέρει η σχετική καταχώριση.

Το αεροπλάνο είναι ένα από τα πολλά ιδιωτικά τζετ που ανήκαν στον Πρίσλεϊ, με δύο να εκτίθενται επί του παρόντος στο Graceland. Είναι ένα από τα 202 αεροπλάνα JetStar που παράγονται από την εταιρεία αεροδιαστημικής, όπλων, άμυνας, ασφάλειας πληροφοριών και τεχνολογίας Lockheed Martin.

Μήνες πριν από το θάνατο του Πρίσλεϊ πούλησε το τζετ. Αργότερα κατέληξε σε μια εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας. «Το JetStar στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Roswell International Air Center (ROW) στο Roswell του Νέου Μεξικού, όπου φυλάσσεται για δεκαετίες και παραμένει μέχρι σήμερα», προσθέτει η λίστα δημοπρασίας.

«Ενώ οι κινητήρες P&W και πολλά εξαρτήματα του πιλοτηρίου έχουν αφαιρεθεί και δεν θα περιλαμβάνονται κινητήρες ή ανταλλακτικά σην πώληση του τζετ, προσφέρει μια απίστευτη ευκαιρία αποκατάστασης και την ελπίδα να δημιουργηθεί μια μοναδική έκθεση Έλβις για να την απολαμβάνει όλος ο κόσμος«

Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου 2023.