ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πολέμιος του Ερντογάν καταδικάστηκε σε...300 χρόνια φυλάκισης

O γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Καρατσά
O γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Καρατσά

Τούρκος δημοσιογράφος, επικριτής του Ερντογάν, καταδικάστηκε σε 300 χρόνια φυλάκισης για δυσφήμιση οπαδών της Αλ Κάιντα. Είναι ένα ακόμη περιστατικό φίμωσης της ελευθερίας του λόγου στην Άγκυρα, αποκαλύπτει το Νordic Monitor, ρίχνοντας φως στο πογκρόμ των επικριτών του Τούρκου προέδρου

Ο διακεκριμένος Τούρκος δημοσιογράφος Χινταγιέρ Καρατσά που κατηγορήθηκε για δυσφήμιση μιας ριζοσπαστικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα καταδικάστηκε σε σχεδόν 300 χρόνια φυλάκιση. Ο Kαρατσά διηύθυνε το τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu, το οποίο αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση του Ερντογάν, πριν από την παράνομη φυλάκισή του, τον Δεκέμβριο του 2014, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ως πολιτικά υποκινούμενη.

Στις 4 Ιουνίου του 2022 ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 297 χρόνια και εννέα μήνες μετά το τέλος μιας δίκης που άσκησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την απόφαση, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2022, ο δημοσιογράφος πρέπει να εκτίσει συνολικά 318 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση όταν προστεθεί η καταδίκη του από μία άλλη πλαστή υπόθεση το 2015.

Η καταδίκη στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και ενισχύει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η αρνητική κάλυψη των τζιχαντιστικών ομάδων που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους δημοσιογράφους.

turkey.1.jpg
Δικαστικό έγγραφο που δείχνει ότι ο δημοσιογράφος Xινταγιέτ Καρατσά καταδικάστηκε σε 318 χρόνια φυλάκιση

Ο Kαρατσά κρατήθηκε στη φυλακή για ενάμιση χρόνο προτού ο εισαγγελέας του απαγγείλει κατηγορίες με κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 22 Ιουλίου του 2016, ενώ η δίκη του ολοκληρώθηκε φέτος με την καταδικαστική απόφαση. Η υπόθεση ξεκίνησε αφού η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η τουρκική τζιχαντιστική ομάδα Tahşiyeciler, με επικεφαλής τον μουλά Μοχάμεντ (γνωστός και ως Μουλά Μοχάμεντ ελ-Kέσρι, με πραγματικό όνομα Mεχμέτ Ντογάν), συκοφαντήθηκε σε τηλεοπτική σειρά που μεταδόθηκε από το Samanyolu TV και ότι ο Kαρατσά ήταν υπεύθυνος για αυτό.

Ο μουλά Μοχάμεντ και οι συνεργάτες του συνελήφθησαν το 2010 αφού η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα, η οποία παρακολουθούνταν από το 2000 από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών, ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, η αστυνομία ανακάλυψε τρεις χειροβομβίδες, καπνογόνα, επτά πιστόλια, 18 κυνηγετικά τουφέκια, ηλεκτρονικά εξαρτήματα για εκρηκτικά, μαχαίρια και μια μεγάλη κρύπτη με πυρομαχικά στα σπίτια των υπόπτων.

Εκατοντάδες υποκλοπές που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας απεικονίζουν μια εικόνα ότι η Tahşiyeciler λειτουργούσε ως μέρος της παγκόσμιας «Αλ Κάιντα», συγκέντρωνε κεφάλαια και έστελνε Τούρκους μαχητές να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι ερευνητές της αστυνομίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι δραστηριότητές της για στρατολόγηση ατόμων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες στη λεγόμενη ζώνη τζιχάντ, ο τρόπος που οργανώνεται, οι σκοποί και οι πράξεις της που διαφέρουν σημαντικά από γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις θεωρείται ότι υποδηλώνουν ότι δρουν ως μέρος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα».

Παρόλο που ο Μουλά Μοχάμεντ και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν και δικάστηκαν, ο Ερντογάν άρχισε να υπερασπίζεται την ομάδα το 2014, εγγυώμενος τον ριζοσπάστη ιμάμη. Η εκστρατεία για τη διάσωση του κατηγορούμενου μουλά Μοχάμεντ ξεκίνησε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Sabah, που ανήκει στην οικογένεια του Ερντογάν, στις 13 Μαρτίου του 2014. Ένα άρθρο προσπάθησε να τον παρουσιάσει ως θύμα. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο μουλά Μοχάμεντ πλαισιώθηκε από το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που ασκεί έντονη κριτική στον Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, από τη διαφθορά μέχρι τον εξοπλισμό από την Τουρκία τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία και τη Λιβύη.

Στο τέλος, ο Ερντογάν βοήθησε να εξασφαλιστεί η αθώωση του Μολάχ Μοχάμεντ και των συνεργατών του μέσω των πιστών δικαστών και εισαγγελέων του, εξαπέλυσε καταστολή εναντίον δημοσιογράφων που επέκριναν τη ριζοσπαστική ομάδα και μάλιστα προσέλαβε δικηγόρο για να καταθέσει αγωγή στις ΗΠΑ κατά του μουσουλμάνου λόγιου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος υπήρξε ειλικρινής επικριτής ριζοσπαστικών και τζιχαντιστικών ομάδων, επειδή δυσφήμησε αυτόν τον φανατικό.

Ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου, Mουσταφά Ντογάν Ινάλ υπερασπίστηκε την ομάδα Tahşiyeciler στο δικαστήριο. Ο Ινάλ εκπροσωπούσε επίσης τον αμφιλεγόμενο Σαουδάραβα επιχειρηματία Yasin Al-Qadi, στενό φίλο του Ερντογάν, ο οποίος για χρόνια ήταν καταχωρημένος ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα τόσο από την επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το 3ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Bakirköy με μια νεοδιορισθείσα ομάδα δικαστών υπό το ανασχεδιασμένο δικαστικό σώμα αθώωσε όλους τους υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του μουλά Μοχάμεντ και άλλων υπόπτων για κατηγορίες για την Αλ Κάιντα το 2015. Σε αντίθεση με προηγούμενες ενέργειες, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας εξέδωσε μια νέα έκθεση που αποκαθιστά τις δραστηριότητες της ομάδας.

Ο Καρατσά ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν επειδή το τηλεοπτικό του δίκτυο χρησιμοποίησε επικριτικά λόγια για τον Tahşiyeciler. Δεν είναι η μόνη νομική τιμωρία που αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος. Έχει πολλές υποθέσεις που είναι ακόμη σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της δίκης για πραξικόπημα, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή όταν έγινε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η υπόθεση ήταν γεμάτη από παρατυπίες και διαδικαστικές ατέλειες που προέκυψαν από την τεράστια κυβερνητική πίεση που στέρησε από τον δημοσιογράφο το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη. Οι αρχές ακολούθησαν και τους δικηγόρους του. «Υπερασπίζομαι τον εαυτό μου κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Κάποιοι από τους δικηγόρους μου έφυγαν, κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν. Δεν μπορούσα να βρω καν δικηγόρο για να μου γράψει μια αναφορά», είπε ο Kαρατσά κατά τη διάρκεια ακρόασης τον Αύγουστο του 2016.

Η υπόθεση είναι μόνο μία από τις πολλές που στοχεύουν να εκφοβίσουν τους δημοσιογράφους και να τους αποθαρρύνουν να γράφουν για την Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες και τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Kαρατσά είναι ένας έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος που υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοπτικών Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών καθώς και της Μέτρησης Τηλεοπτικού Κοινού (TİAK). Είχε εργαστεί σε έντυπα μέσα ενημέρωσης για χρόνια, υπηρετώντας ως εκπρόσωπος του γραφείου για την καθημερινή Zaman στη Σμύρνη και την Άγκυρα πριν δεχτεί δουλειά στο Samanyolu Broadcasting Group το 1999. Όταν συνελήφθη από αστυνομικούς που εισέβαλαν στο τηλεοπτικό στούντιο όπου είχε εργαζόταν στις 14 Δεκεμβρίου 2014, ήταν γενικός διευθυντής του δικτύου.

Με πληροφορίες από Nordic Monitor