ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Προθεσμία 48 ωρών στον Άσαντ

Συρία: Προθεσμία 48 ωρών στον Άσαντ

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έδωσε 48ωρη προθεσμία στον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για να συμμορφωθεί με το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της βίας, αλλιώς θα υποστεί τις συνέπειες.

«Η κοινή ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανακοίνωσε ότι δίνει στο καθεστώς μια τελική προθεσμία 48 ωρών για να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διορία τελειώνει την Παρασκευή στις 12:00 (09:00 GMT), μετά θα είμαστε ελεύθεροι από οποιαδήποτε δέσμευση και θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε τους αμάχους τα χωριά τους και τις πόλεις τους», ανέφερε ο συνταγματάρχης Κάσιμ Σααντεντίν, σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στο YouTube.

Παράλληλα, οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισαν σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση στη Συρία σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά τη σφαγή στη Χούλα, στην κεντρική Συρία.

Ο αναπληρωτής του διεθνούς μεσολαβητή Κόφι Ανάν δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η 14μηνη εξέγερση στη Συρία είναι απίθανο να σταματήσει χωρίς πολιτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

«Η εξέγερση στη Συρία έχει τα χαρακτηριστικά ενός επαναστατικού κινήματος», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας διπλωμάτης που θέλησε να μην κατονομασθεί, συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις που ο αναπληρωτής του Ανάν, Ζαν-Μαρί Γκεενό, διατύπωσε προς το 15μελές Συμβούλιο.

Η Ρωσία έκρινε ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, «πρόωρη» οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ κατά της Συρίας και χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» την απέλαση Σύρων πρεσβευτών από δυτικές χώρες σε αντίδραση για τη σφαγή στη Χούλα.