ΚΟΣΜΟΣ

Έντεκα φιλοζωικά κόμματα θα κατέβουν στις Ευρωεκλογές

Έντεκα φιλοζωικά κόμματα θα κατέβουν στις Ευρωεκλογές

Φιλοζωικά κόμματα στοχεύουν να αποκτήσουν εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ αυτών και ένα ελληνικό.

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το ετήσιο συνέδριο του Animal Politics Foundation, του ιδρύματος στο οποίο συστεγάζονται πολιτικά όλα τα κόμματα της Πολιτικής Φιλοζωίας στον κόσμο. Φέτος το συνέδριο έγινε το τριήμερο Παρασκευή 9-Κυριακή 11/12/2022 στις Βρυξέλλες. Στο συνέδριο συμμετείχε για δεύτερη φορά αντιπροσωπεία από το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα (ΚΓΤΖ), αποτελούμενη από τους Επικεφαλής του Νίκο Ράπτη και Λυδία Ψιλοβίκου και τα μέλη της ηγεσίας του Νταϊάνα Βουγέση και Νταϊάνα Φακιολά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν πολλά εργαστήρια για θέματα που απασχολούν τα φιλοζωικά κόμματα, όπως η οργανωσιακή και επικοινωνιακή τους αναβάθμιση και οι πολιτικές τους θέσεις.

Την Παρασκευή τα στελέχη ένδεκα ευρωπαϊκών κομμάτων –μεταξύ των οποίων και του ελληνικού ΚΓΤΖ- εργάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, φιλοξενούμενοι της Ομάδας της Αριστεράς (στην οποία παραδοσιακά συμμετέχουν οι φιλόζωοι ευρωβουλευτές) και της Ευρωβουλεύτριας του ολλανδικού PvdD Άνια Χάζεκαμπ (Anja Hazekamp). Εκεί ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου και για τις πολιτικές της ΕΕ στα περιβαλλοντικά, κλιματικά και φιλοζωικά ζητήματα που τους απασχολούν.

Το Σάββατο το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, το συνέδριο φιλοξένησε μία μεγάλη δημόσια συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από «τρεις γενιές αγωνιστών για το Κλίμα». Μίλησαν και συζήτησαν με το ακροατήριο ο Ντόναλντ Πολς (Donald Pols) Διευθυντής των Φίλων της Γης στην Ολλανδία, της οργάνωσης που «γονάτισε» δικαστικά τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell , η Ολλανδέζα βουλευτής του Pvd D Κριστίν Τέινισεν (Christine Teunissen και Ολλανδοσομαλή Αριάν Γκιρανέζα (Ariane Giraneza), που προέρχεται από το νεανικό κίνημα για την Κλιματική Δικαιοσύνη και σήμερα εργάζεται ως τεχνοκράτης στις κλιματικές πολιτικές.

Τα φιλοζωικά και οικοκεντρικά κόμματα από το Βέλγιο (DierAnimal), τη Γαλλία (Φιλοζωικό Κόμμα, Parti Animaliste), τη Γερμανία (Κόμμα Άνθρωποι, Φύση, Δικαιώματα των Ζώων, Partei Mensch Umwelt Tierschutz) την Δανία («Εναλλακτική», Alternativet), την Ελλάδα (Κόμμα για τα Ζώα), την Ιρλανδία (Κόμμα για την Ευημερία των Ζώων, PAW), την Ισπανία (Κόμμα Ενάντια στην Κακομεταχείριση των Ζώων, PACMA), την Ιταλία (Partito Animalista, PAI), iτην Κύπρο (Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου), την Ολλανδία (Κόμμα για τα Ζώα, PvdD), τη Φιλανδία (Κόμμα Δικαιοσύνης για τα Ζώα, EOP) αποτελούν τον πρώτο πυρήνα των κινημάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024. Στις ευρωεκλογές του 2019, τα φιλοζωικά κόμματα εξέλεξαν τρεις Ευρωβουλευτές, στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. Το 2024, η Πολιτική Φιλοζωία στοχεύει σε αρκετά πολυπληθέστερη εκπροσώπηση.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι φιλοζωικών κινημάτων και κομμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Τουρκία, τον Λίβανο, το Κουρδιστάν, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, τη Βοσνία κ.ά.

Με πρωτοβουλία του Επικεφαλής του ελληνικού ΚΓΤΖ Νίκου Ράπτη, τέθηκε από πολλούς συνέδρους το ζήτημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος της Πολιτικής Φιλοζωίας, που θα προσφέρει καλύτερο συντονισμό και δικαιότερη εκπροσώπηση στα διάφορα εθνικά κινήματα.