ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Έδωσε άλλα δύο ονόματα ο σύζυγος Καϊλή - Η ομολογία του

Qatar Gate: Έδωσε άλλα δύο ονόματα ο σύζυγος Καϊλή - Η ομολογία του

Ομολόγησε την ενοχή του στην υπόθεση του Qatar Gate ο Ιταλός σύζυγος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα που φέρνουν στο φως η βελγική εφημερίδα Le Soir και η ιταλική La Repubblica. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ζήτησε την απελευθέρωση της

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ένας από τους πρώτους συλληφθέντες στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου εμφανίστηκε ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή. Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στον φάκελο διαφθοράς και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομολόγησε σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι δύο εφημερίδες οτι ήταν μέλος της οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

Ενώπιον της αστυνομίας και του ανακριτή Μισέλ Κλεζ – ο οποίος τον κατηγόρησε και τον φυλάκισε το περασμένο Σαββατοκύριακο για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιήθηκε τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ με σκοπό την ανάμιξη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Το ένταλμα σύλληψης για τον Francesco Giorgi επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από την αίθουσα του συμβουλίου των Βρυξελλών.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, βεβαιώνει ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, ήταν πράγματι ο επικεφαλής αυτής της υποτιθέμενης οργάνωσης. Σε επικοινωνία με τους ρεπόρτερ των εφημερίδων, ο δικηγόρος του απάντησε ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες»:«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας» σχολίασε ο Λοράν Καν

«Εγώ διαχειριζόμουν τα μετρητά»

Στην ομολογία του, ο Τζόρτζι αναγνώρισε ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» ήταν να διαχειρίζεται τα μετρητά και λέει οτι δύο άτομα έλαβαν χρήματα μέσω του Παντσέρι: Οι Ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο απο την Ιταλία και Μάρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο. Το σπίτι του σοσιαλιστήν πολιτικού ερευνήθηκε το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, όπως αποκάλυψαν οι Le Soir και Knack την Κυριακή.

Ο ίδιος ο Ταραμπέλα που υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», απαντά ο συνήγορός του, Me Maxim Töller, το βράδυ της Τετάρτης. Ο Μαρκ Ταραμπέλα «βρίσκεται στη διάθεση της δικαιοσύνης. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει λάβει ποτέ την παραμικρή πρόταση, ούτε το παραμικρό χρηματικό ποσό από κανέναν. Μια γραμμή που είχε ήδη κρατήσει από τη Δευτέρα σε συνέντευξη που δημοσίευσαν οι Le Soir και Knack.

Ερωτηθείς για τις ομολογίες του και αυτές τις κατηγορίες εναντίον, μεταξύ άλλων, του Ταραμπέλα ο δικηγόρος του Τζόρτζι «προτρέπει μεγαλύτερη προσοχή» σε ό,τι μπορούμε να γράψουμε, διευκρινίζοντας χωρίς να αναπτύσσει περαιτέρω ότι «τα πράγματα είναι πιο διαφοροποιημένα από αυτά που σας έχουν αναφερθεί». Ερωτηθείς πάντα για υπόπτους που θα μπορούσαν να λάβουν χρήματα από τον Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ο κατηγορούμενος Τζόρτζι είπε τελικά ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη Μαρί Αρένα, την ακεραιότητα της οποίας πιστεύει.

Όπως αναφέρει από την πλευρά της η ιταλική La Repubblica, ο Τζιόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».
«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο Qatar- gate. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» προσθέτει η ιταλική εφημερίδα

H εμπλοκή του Μαρόκου

Οι ίδιοι παίκτες στο ευρωπαϊκό περιβάλλον έρχονταν σε επαφή άλλοτε με το Κατάρ, άλλοτε με το Μαρόκο, προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρει η Le Soir τα ίδια άτομα που εμπλέκονται στο Κατάρ-gate έρχονταν σε επαφή και με το Μαρόκο «προκειμένου να διαφθείρουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Στην υπόθεση του Μαρόκου είχε, μάλιστα, εμπλοκή και η υπηρεσία DGED - General Directorate of Studies and Documentation - της αραβικής χώρας καθώς σε έγγραφα που επικαλείται η βελγική εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Παντζέρι, ο Κοτσολίνο και ο Τζιόρτζι ήταν σε επαφή με την DGED και τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και και σε δύο άτομα από τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκο με την Le Soir να επισημαίνει ότι «η παρουσία αυτών των Μαροκινών αξιωματούχων με άτομα που είναι ύποπτα για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία στο Κατάρ-gate δείχνει ότι η ίδια ομάδα έκανε δουλειές με δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες που είχαν κοινό σημείο, αν και όχι με τον ίδιο στόχο, να διεισδύσουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Σχετικές ειδήσεις