ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτατο Δικαστήριο - Βρετανία: Νόμιμη η απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Ανώτατο Δικαστήριο - Βρετανία: Νόμιμη η απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
AP Photo

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο δικαστής Κλάιβ Λιούις είπε πως είναι νόμιμο για τη Βρετανία να κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα προκειμένου να στείλει αιτούντες άσυλο στη χώρα ώστε τα αιτήματά τους για άσυλο να αποφασίζονται εκεί.

Τα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι νόμιμα, αποφάνθηκε σήμερα το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου (High Court), το οποίο δέχθηκε όμως τις ατομικές προσφυγές οκτώ αιτούντων άσυλο.

Η πολιτική, η οποία ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, θα περιλάμβανε την αποστολή από τη Βρετανία δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, που φθάνουν στις ακτές της, περισσότερα από 4.000 μίλια μακριά, στη Ρουάντα.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικαστής Κλάιβ Λιούις είπε πως είναι νόμιμο για τη Βρετανία να κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα προκειμένου να στείλει αιτούντες άσυλο στη χώρα ώστε τα αιτήματά τους για άσυλο να αποφασίζονται εκεί.

"Η (βρετανική) κυβέρνηση έχει κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα με σκοπό να διασφαλίσει πως τα αιτήματα ασύλου των ανθρώπων που μεταφέρονται στη Ρουάντα αποφασίζονται κατάλληλα εκεί", ανέφερε ο δικαστής.

"Σε αυτές τις συνθήκες, η μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα συνάδει με τη Συνθήκη για τους Πρόσφυγες και με τις θεσμικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης που επιβάλλει ο Νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1998".

Όμως, είπε, ο/η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, πρέπει να εξετάσει κατάλληλα τις περιστάσεις για "κάθε μεμονωμένο αιτούντα [άσυλο]".

"Η υπουργός Εσωτερικών δεν εξέτασε κατάλληλα τις περιστάσεις για τους οκτώ μεμονωμένους αιτούντες [άσυλο], τις υποθέσεις των οποίων έχουμε εξετάσει", ανέφερε.

Ο Λιούις είπε πως η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών σε αυτές τις περιπτώσεις "θα επανέλθει στην υπουργό Εσωτερικών ώστε να τις εξετάσει εκ νέου".

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη στη Ρουάντα πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Η Δανία προχωρά το αμφιλεγόμενο σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στη Ρουάντα

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι ο στρατός της Ρουάντας έδρασε στη ΛΔ Κονγκό