ΚΟΣΜΟΣ

Στο Παρίσι ο δημοσιογράφος πρώην όμηρος των FARC

Στο Παρίσι ο δημοσιογράφος πρώην όμηρος των FARC

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Ρομεό Λανγκλουά, πρώην όμηρος επί ένα μήνα του κολομβιανού μαρξιστικού κινήματος FARC, έφθασε σήμερα στη Γαλλία, διαβεβαιώνοντας πως δεν παραπονείται «και πολύ» για τις συνθήκες της κράτησής του.

«Έχω δηλώσει πως ήμουν ένας όμηρος VIP, βέβαια τούτο μπορεί να φανεί κάπως ως υπερβολή, όμως δεν παραπονιέμαι και πολύ», και «με μεταχειρίσθηκαν, πολύ, μα πολύ, καλά», τόνισε ο Λανγκλουά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, άμα τη αφίξει του στο αεροδρόμιο του Παρί-Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ.

Ο ανταποκριτής του France 24 στην Κολομβία συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει «κάποια μεγάλη αποκάλυψη» στην επιστολή των FARC που έχει επιφορτισθεί να παραδώσει στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Εν ολίγοις, οι FARC ζητούν από τη Γαλλία να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της φίλης χώρας προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση μίας λύσης δια των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο πρώην όμηρος.

Ο Λανγκλουά πρόσθεσε πως η ομηρία του θα μπορούσε να έχει παραταθεί ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία: «η ιστορία πολιτικοποιήθηκε γρήγορα», τόνισε, προσθέτοντας πως οι FARC του ανακοίνωσαν πως σύντομα θα απελευθερωθεί.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος χαρακτήρισε «κακόγουστη φάρσα» τις κατηγορίες ορισμένων κύκλων της δεξιάς στην Κολομβία ότι «είναι συμπαθών» του αντάρτικου κινήματος.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του επί ημίωρο περίπου με τον δημοσιογράφο και τους γονείς του, ο Ολάντ δήλωσε πως «έλαβε την επιστολή των FARC», μέσω του Λανγκλουά, «στην οποία επεξηγείτο ο λόγος της επιχείρησής τους και εξέφραζαν τη συγγνώμη τους» στη «Γαλλία» για την απαγωγή.

Ο Ολάντ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τις κολομβιανές αρχές «οι οποίες ανέλαβαν την πρωτοβουλία και επέτρεψαν την επίλυση» της υπόθεσης.