ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο υπουργείο Εξωτερικών

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο υπουργείο Εξωτερικών
WAKIL KOHSAR/AFP/GETTY

Αφγανιστάν: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με τις τοπικές αρχές να καταδικάζουν την «άνανδρη επίθεση» και να δεσμεύονται ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην Καμπούλ σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Οι αρχές του Αφγανιστάν καταδίκασαν την «άνανδρη επίθεση» και δεσμεύτηκαν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

Νωρίτερα, αφγανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι έως και 20 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο και άλλοι 26 είχαν τραυματιστεί.

Η ιταλική ΜΚΟ Hospital Emergency ανέφερε ότι παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 40 τραυματίες.

Οδηγός που εργάζεται για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου βρισκόταν στην περιοχή την ώρα που εκδηλώθηκε η επίθεση και κατέθεσε τη μαρτυρία του.

«Αντίκρισα περίπου 20-25 θύματα. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς ήταν νεκροί και πόσοι τραυματίες. Περίμενα στο αυτοκίνητο, όταν είδα έναν άνδρα με καλάσνικοφ στον ώμο και μια τσάντα. Πέρασε μπροστά από το αυτοκίνητό μου και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ακούστηκε ένας ισχυρός κρότος. Είδα αυτόν τον άνδρα να ανατινάζεται», είπε ο Τζαμσέντ Καρίμι.

«Ένας καμικάζι αυτοκτονίας επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο, αλλά δεν κατόρθωσε να πετύχει τον στόχο του. Όταν έγινε αντιληπτός από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανατινάχθηκε», ανέφερε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Αχμαντουλάχ Μουτάκι.

Μέχρι και αυτή την ώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ενώ πριν από 10 ημέρες το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έχει εντείνει τις επιθέσεις του στη χώρα.

Η Δύση έχει απομονώσει το Αφγανιστάν λόγω σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως της περιθωριοποίησης των γυναικών.