ΚΟΣΜΟΣ

Τατιάνα Πάτιτζ: Η μάχη με τον καρκίνο και η λάμψη της πασαρέλας - «Δεν πούλησα ποτέ την ψυχή μου»

H Tατιάνα Πάτιτζ
H Tατιάνα Πάτιτζ
ΑΡ

Η Tατιάνα Πάτιτζ, το εμβληματικό μοντέλο των 80΄s και 90s πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο του μαστού το πρωί της Τετάρτης (11/1) 

Η Tατιάνα Πάτιτζ πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο του μαστού το πρωί της Τετάρτης στην Καλιφόρνια, σκορπίζοντας θλίψη στον κόσμο της μόδας. Η καλλονή που εργάστηκε για τη Vogue και τον οίκο Valentino και πρωταγωνίστησε στο βίντεο κλιπ Freedom του George Michael! από το 1990 με τα μοντέλα Nαόμι Κάμπελ, Κρίστι Τέρλινγκτον Λίντα Εβανγκελίστα και Σίντι Κρόφορντ.

Διάσημα ονόματα απο το χώρο της μόδας και της σόου μπιζ έσπευσαν να της πουν το τελευταίο «αντίο» με αναρτήσεις και αφιερώματα από τη «χρυσή εποχή» του μόντελινγκ «Λυπήθηκα τόσο πολύ όταν έμαθα για τον θάνατο της όμορφης @tatjanapatitz», ξεκίνησε η Σίντι Κρόφορντ. «Ήμασταν μωρά μαζί στη βιομηχανία της μόδας και νιώθω ότι μεγαλώσαμε μαζί. Ήμασταν σε τόσα γυρίσματα μαζί και στα παρασκήνια σε παραστάσεις.

Την αποχαιρέτησε με μια φωτογραφία από το παρελθόν στο Insta Stories και ένα emoji με μία ραγισμένη καρδιά «Ήταν γλυκομίλητη, ευαίσθητη, ευγενική, περίεργη και ποιος θα μπορούσε ποτέ να ξεχάσει αυτά τα διαπεραστικά μάτια. Η αγάπη της για τα ζώα και τη φύση ήταν μεταδοτική. Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της - ειδικά στον γιο που λάτρευε. Αναπαύσου εν ειρήνη»

Η Νάομι Κάμπελ ανέβασε πολλά εικονίδια με ένα περιστέρι, μία ραγισμένη καρδιά και μία προσευχή στο Twitter. Η Άμπερ Βαλέτα, η οποία εργάστηκε για τη Vogue και τη Versace και έχει παίξει σε ταινίες όπως το What Lies Beneath και την τηλεοπτική σειρά Blood And Oil, είπε: «Τόσο λυπηρό».

Η Εύα Χερτζίκοβα έγραψε «Ένας άγγελος μας άφησε, Tατιάνα Πάτιτζ…η είδηση για τον θάνατό σου είναι η πιο θλιβερή είδηση που θα μπορούσα να φανταστώ... Μου λείπεις πολύ» «Αυτό είναι βαθιά λυπηρό», έγραψε η Έλενα Κρίστενσεν στο Twitter. «Ήταν όμορφο πνεύμα» είπε καθώς πρόσθεσε δύο emoji με ραγισμένη καρδιά.

Αργότερα μοιράστηκε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο Instagram με μία συλλογή από παλιές φωτογραφίες και ένα τρυφερό σημείωμα. «Όμορφη Tατιάνα ήσουν τόσο θεϊκό πνεύμα μέσα και έξω. Πάντα μεγαλόψυχη και ήρεμη με αυτά τα υπέροχα χαμογελαστά μάτια. Πήγαμε τόσα πολλά ταξίδια μαζί από τόσο μικρές και μοιραστήκαμε απίστευτες αναμνήσεις. Μου άρεσε να είμαι κοντά σου, ένιωθα τόσο γαλήνια και πάντα γελούσαμε πολύ ».

Και ενημέρωσε τους ακολούθους ότι είχαν διατηρήσει σχέσεις μέχρι το τέλος: «Είμαι ευγνώμων που κρατήσαμε επαφή μέχρι το τέλος, με έκανε να χαμογελάω μόλις τώρα διαβάζοντας τα κείμενά μας, συνειδητοποιώντας ότι αφορούν κυρίως την αγάπη μας για τη φύση. Ελπίζω να ιππεύεις ένα άλογο σε ατελείωτα λιβάδια με αυτό το χαμόγελο στο πρόσωπό σου και τον άνεμο να φυσάει στα μαλλιά σου, ξεκουράσου όμορφε άγγελε»

Η Γιασμίν Γκάουρι μοιράστηκε μια παλιά φωτογραφία καιέγραψε: «Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπητή Tατιάνα. Δεν γνωριζόμασταν καλά, αλλά η παρουσία σου πάντα με εντυπωσίαζε. Η αυθεντικότητα, η χάρη, η καλοσύνη και η εσωτερική σου δύναμη έλαμψαν. Θα μας λείψεις»

Η Άννα Γουίντουρ, διευθύντρια περιεχομένου της Condé Nast και παγκόσμια διευθύντρια σύνταξης της Vogue, δήλωσε: «Η Tατιάνα ήταν πάντα το ευρωπαϊκό σύμβολο του σικ, όπως όταν η Ρόμι Σνάιντερ συναντάει τη Μόνικα Βίτι. Ήταν πολύ λιγότερο ορατή από τις συνομήλικές της, πιο μυστηριώδης, πιο ενήλικη, πιο δυσπρόσιτη και αυτό είχε τη δική του γοητεία».

Η μέικ απ άρτιστ Πάτι Ντουμπρόφ είπε: «Με θλίψη άκουσα για τον θάνατο αυτής της ομορφιάς. Η @tatjanapatitz ήταν ένα από τα πρώτα μοντέλα που γνώρισα και συνδέθηκα όταν ήμασταν και οι δύο στα 20 μας. Εκείνη ήταν ήδη «supermodel» και εγώ ήμουν «απλώς» βοηθός. Ήταν ευγενική, ψύχραιμη και τόσο προσγειωμένη.

Η ομάδα του φωτογράφου Πίτερ Λίντμπεργκ μοιράστηκε στο Twitter: «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για τον θάνατο της Τατιάνα Πάτιτζ, μιας μακροχρόνιας φίλης . Θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την καλοσύνη, την εσωτερική ομορφιά και την εξαιρετική ευφυΐα της. Οι σκέψεις μας πάνε στους αγαπημένους της και ιδιαίτερα στον γιό της Τζόνα. Θα της λείψει πάρα πολύ».

Η σταρ γεννήθηκε στη Γερμανία αλλά μεγάλωσε στη Σουηδία. Ξεκίνησε στο χώρο του μόντελινγκ ως έφηβη, αλλά βρήκε διεθνή φήμη μόνο όταν φωτογραφήθηκε από τον Λίντμπεργκ. Αργότερα το κορίτσι των εξωφύλλων μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να βρίσκεται κοντά στα άλογά της. Ήταν παντρεμένη με τον Τζέισον Τζόνσον για έξι χρόνια και το ζευγάρι απέκτησε μαζί έναν γιο, τον Τζόνα, τον Νοέμβριο του 2004 - τον οποίο περιέγραφε ως «πηγή ευτυχίας της».

«Δεν πούλησα ποτέ την ψυχή μου», είχε πει σε συνέντευξή του το 2020. Γεννημένη στο Αμβούργο από Εσθονή μητέρα και Γερμανό πατέρα, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Skanör, μια ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη στη Νότια Σουηδία όταν ήταν αρκετά μικρή. Το 1983, ως 17χρονο «αγοροκόριτσο» και ιππέας, συμμετείχε στο διαγωνισμό Elite Model Contest στη Στοκχόλμη. Κατέλαβε την τρίτη θέση στη Σουηδία. Το έπαθλο ήταν ένα ταξίδι στο Παρίσι και ένα συμβόλαιο περιορισμένου χρόνου. Όμως, όπως έγραψε η Vogue το 1988, «ένα αστέρι δεν γεννήθηκε γρήγορα. Η Τατιάνα δεν έβρισκε δουλειά για ένα χρόνο».