ΚΟΣΜΟΣ

Υφαντής στο Newsbomb.gr: Η «μπάλα» στο Κογκρέσο για τα F-16 - Οι όροι των ΗΠΑ στην Τουρκία

Υφαντής στο Newsbomb.gr: Η «μπάλα» στο Κογκρέσο για τα F-16 - Οι όροι των ΗΠΑ στην Τουρκία
Associated Press

Ο απαράβατος όρος που θέτουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για να προκύψει συμφωνία για τα F-16 - Ο έμπειρος διεθνολόγος και καθηγητής Κώστας Υφαντής μιλά στο Newsbomb.gr για το κρίσιμο τετ α τετ Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στην Άγκυρα για την προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα, Τετάρτη, στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει σε μια θετική εξέλιξη, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία και ενώ βλέπει τις ισορροπίες στο Αιγαίο να αλλάζουν έπειτα από τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τα πανίσχυρα F-35 .

Όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής, το κρίσιμο τετ α τετ των δυο υπουργών δεν αναμένεται να δικαιώσει τις όποιες προσδοκίες του Τούρκου προέδρου για άμεσες εξελίξεις στο θέμα.

Ειδικά αν η Τουρκία δεν κάνει κάποιο βήμα πίσω στην τωρινή της στάση τότε τα πράγματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων θα παραμείνουν ως έχουν . «Στη σημερινή συνάντηση η Άγκυρα δεν θα πάρει τίποτα από αυτά που έχει πάρει ήδη, δηλαδή κάτι παραπάνω από την πρόταση του Στέιτ Ντιπάρμεντ να της δοθούν τα F-16. Δεν πρόκειται να εξασφαλίσει καμία μεγαλύτερη δέσμευση από αυτή», ανέφερε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

Ο βασικός όρος που θέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνει ο κ. Υφαντής, είναι αυτός της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ για την οποία η τουρκική πλευρά έχει εκφράσει τις αντιθέσεις της. Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισημάνει ακριβώς αυτό στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διαφοροποιείται δηλαδή από τους όρους του Κογκρέσο που προτάσσουν την αποκλιμάκωση των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας.

Ειδικά για το Κογκρέσο, ο έμπειρος διεθνολόγος τόνισε ότι «η μπάλα παίζεται στο γήπεδο του» και ύστερα σε αυτό της Τουρκίας αλλά τίποτα δεν «θα περάσει τίποτα» αν η Τουρκία διατηρήσει την ίδια στάση.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Υφαντής υπογραμμίζει ότι η τελική απόφαση θα καθυστερήσει και είναι δύσκολο να ληφθεί πριν από τις εκλογές στην Τουρκίας, παρατείνοντας την αγωνία της Άγκυρα. Ερωτηθείς ο καθηγητής για το αν αυτή η απόφαση θα έχει θετικό πρόσημο και θα προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία, απάντησε πως στο Κογκρέσο θα υπάρξουν αρκετοί σύμμαχοι της Τουρκίας αν δεχθεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Όσο για την ημερομηνία διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών, με την κάλπη να στήνεται στις 14 Μαΐου, ο καθηγητής εξηγεί πως ο Ερντογάν θέλει να πιέσει την αντιπολίτευση να αναδείξει τον βασικό της υποψήφιο αλλά και να έχει το καλοκαίρι μπροστά του εάν τα πράγματα εξελιχθούν οριακά και δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής.

Τέλος για το θέμα της Λιβύης, ο καθηγητής ανέφερε πως υπάρχει πανικός στην Άγκυρα ώστε να διατηρηθεί το status quo με το τουρκολυβικό και τις συμφωνίες του περασμένου Νοεμβρίου και να μην αλλάξει το καθεστώς στη χώρα της Μεσογείου.

«Τρόμος» στην Τουρκία για τα ελληνικά F-35: «Θα μας βλέπουν πριν τα δούμε εμείς»

Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία υπάρχει τουρκική πλευρά για την επικείμενη απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα η οποία έτσι θα αναβαθμίζει την ισχύ της στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet δήλωσε ότι «τα ελληνικά F-35 θα μας βλέπουν ήδη πριν τα δούμε εμείς». Παράλληλα Αμπιντίν Ουνάλ, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εκσυγχρoνιστούν άμεσα τα F-16 της Τουρκίας καθώς ήδη «έχουν αλλάξει τα δεδομένα με τα ελληνικά Rafale», όπως λέει.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εάν αποτύχει το σχέδιο μας για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 με δυνατότητα VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 αεροσκαφών μας F-16, που βρίσκονται στο απόθεμά μας, και η Ελλάδα πραγματοποιήσει και τα τρία σχέδια, δηλαδή ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό F-16 και την αγορά των Rafale και αγοράσει και τα F -35, τότε στην περίπτωση αυτή όταν φτάσουμε στο 2025-2026, η ελληνική πλευρά σε μαχητικά αεροσκάφη θα έχει το πάνω χέρι το πλεονέκτημα σε μαχητικά αεροσκάφη.

Τα F-35 λόγω της δυνατότητας χαμηλής ορατότητας, με βλέπει εκείνος πριν τον δω εγώ... Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα στο περιβάλλον της αεροπορικής εκστρατείας:

Τα Rafale και F-16/VIPER εξισορροπούν το ένα το άλλο. Γιατί και τα δύο έχουν δυνατότητες 4,5ης γενιάς. Το πρόβλημα εδώ είναι με τα F-35 5ης γενιάς. Στην περίπτωση αυτή, ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς θα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που γίνεται πλεονέκτημα για την Ελλάδα.
Αν δηλαδή δεν μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16, τότε η επιχειρησιακή υπεροχή στο πλαίσιο των μαχόμενων αεροσκαφών θα περάσει στα χέρια της άλλης πλευράς».

Σχετικές ειδήσεις