ΗΠΑ: Ανησυχία μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε χημικά προϊόντα

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο εκτροχιασμός στο Ιστ Παλεστάιν, στην πολιτεία Οχάιο, προκάλεσε τεράστια φωτιά και την απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων από την περιοχή.
ΗΠΑ: Ανησυχία μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε χημικά προϊόντα
Associated Press
2'

Οι κάτοικοι μιας αμερικανικής περιοχής όπου εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία που μετέφερε χημικά προϊόντα θα πρέπει να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, συνέστησαν σήμερα οι τοπικές αρχές, μεσούσης της αυξανόμενης ανησυχίας για τις συνέπειες του ατυχήματος αυτού στην υγεία και το περιβάλλον.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο εκτροχιασμός στο Ιστ Παλεστάιν, στην πολιτεία Οχάιο, είχε προκαλέσει τεράστια φωτιά και την απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων από την περιοχή. Το τρένο μετέφερε μεταξύ άλλων χλωριούχο βινύλιο, ένα χημικό προϊόν καρκινογόνο και ιδιαίτερα εύφλεκτο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του πλαστικού.

Οι σιδηροδρομικές αρχές προχώρησαν στη συνέχεια σε «ελεγχόμενες» απορρίψεις του χλωριούχου βινυλίου «για να αποτραπεί πιθανή έκρηξη», σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Οχάιο, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τοξικές αναθυμιάσεις στον αέρα.

Ο αέρας είναι ωστόσο «ασφαλής», δήλωσε σήμερα στο CNN ο κυβερνήτης Μάικ Ντε Γουάιν, βασιζόμενος στους ελέγχους ποιότητας του αέρα.

Όμως, όσον αφορά το νερό, «για προληπτικούς λόγους, είπαμε στον κόσμο 'ναι, χρησιμοποιείστε εμφιαλωμένο νερό. Μην το διακινδυνεύετε, περιμένετε έως ότου έχουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων», δήλωσε.

Χθες, ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Οχάιο, Μπρους Βάντερχοφ, κάλεσε τους κατοίκους που έχουν ιδιωτικά πηγάδια να ελέγχουν το νερό τους, συνιστώντας επίσης οι κάτοικοι της περιοχής να πίνουν για την ώρα εμφιαλωμένο νερό.

Στις 8 Φεβρουαρίου, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, μπορούσαν να επιστρέψουν «με ασφάλεια».

Τα ερωτήματα πληθαίνουν ωστόσο σε σχέση με τις συνέπειες του εκτροχιασμού και κάτοικοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους.

Περίπου 3.500 ψάρια είναι νεκρά, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Φυσικών Πόρων.

Η αμερικανική υπηρεσία αρμόδια για τη διερεύνηση ατυχημάτων στον τομέα των μεταφορών (NTSB) δήλωσε ότι συνεχίζεται η έρευνά της για τα αίτια του εκτροχιασμού.

Ο κυβερνήτης Ντε Γουάιν υποσχέθηκε η σιδηροδρομική εταιρία Norfolk Southern να «λογοδοτήσει». «Θα πρέπει να πληρώσει για όλα. Είναι υπεύθυνοι γι αυτό που συνέβη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή