ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σύνοδος στις 13 Μαρτίου στη Γενεύη για τα σιτηρά

Ρωσία: Σύνοδος στις 13 Μαρτίου στη Γενεύη για τα σιτηρά
AP

Ρωσία: Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Μαρία Ζαχάροβα, παρόντες στις συζητήσεις αυτές θα είναι ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αρμόδιος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, η γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη. «Θα συζητηθεί η συμφωνία», πρόσθεσε λακωνικά η Ζαχάροβα.

Σύνοδος με αντικείμενο τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, που λήγει στις 18 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Γενεύη την επόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Η Μόσχα τη Δευτέρα χαρακτήρισε τις διαπραγματέυσεις για την παράταση της συμφωνίας «περίπλοκες».

«Οι επόμενες διαβουλεύσεις προβλέπονται να γίνουν στις 13 Μαρτίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή διυπουργικής ρωσικής επιτροπής» και «εκπροσώπων του ΟΗΕ», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, παρόντες στις συζητήσεις αυτές θα είναι ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αρμόδιος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, η γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη. «Θα συζητηθεί η συμφωνία», πρόσθεσε λακωνικά η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «αν η συμφωνία εφαρμοστεί κατά το ήμισυ, τότε το θέμα της παράτασής της καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο», επιμένοντας ότι οι όροι από τους οποίους θα έπρεπε να επωφεληθεί η Ρωσία «δεν εφαρμόζονται».

Τι ζητάει η Ουκρανία

Η «Πρωτοβουλία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας», όπως αποκαλείται επισήμως η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, επιτεύχθηκε στις 22 Ιουλίου 2022 και βοήθησε να μετριαστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανανεώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για τέσσερις μήνες και λήγει στις 18 Μαρτίου.

Την Τρίτη η Ουκρανία ζήτησε να διατηρηθούν ανοιχτές οι θαλάσσιες οδοί, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε στις αρχές Μαρτίου, στη G20 να ανανεώσει η Ρωσία τη συμφωνία.

Η Μόσχα από την πλευρά της εκφράζει έντονες ενστάσεις, καθώς όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, το μέρος της συμφωνίας που θα της επέτρεπε την εξαγωγή λιπασμάτων, δεν τηρείται πλήρως.

«Οι Δυτικοί συνάδελφοί μας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, δηλώνουν παθητικά ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις στα τρόφιμα και τα λιπάσματα, αλλά αυτή δεν είναι μια έντιμη στάση. Οι κυρώσεις απαγορεύουν στα ρωσικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και λιπάσματα να ελλιμενίζονται και απαγορεύουν στα ξένα πλοία να μπαίνουν σε ρωσικά λιμάνια για να παραλάβουν φορτία», είπε ο Λαβρόφ.