ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν: Προεκλογική εκστρατεία στο «πληγωμένο» από τον σεισμό Χατάι

Ο Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές
Ο Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές
ΑΡ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την κατεστραμμένη από το σεισμό επαρχία Χατάι

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από τους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων στην πληγείσα επαρχία Χατάι την Κυριακή (12/3), η οποία χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε τοπικούς αξιωματούχους και συγγενείς θυμάτων και διεμήνυσε για μία ακόμη φορά οτι το κράτος θα κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα.

«Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 48.000 και ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 115.000», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος από την περιφέρεια Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι. Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ και οι μετασεισμοί σκότωσαν επίσης σχεδόν 6.000 ανθρώπους στη βόρεια Συρία και άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε 11 επαρχίες άστεγους να διαμένουν σε σκηνές ή προσωρινά καταλύματα.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και η κυβέρνησή του έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική για τη χαοτική απόκρισή τους στη φυσική καταστροφή. Οι επικριτές τους κατηγόρησαν ότι απέτυχαν να προετοιμάσουν την επιρρεπή σε σεισμούς χώρα για μια καταστροφή που ήταν προδιαγεγραμμένη.

Οι ειδικοί έχουν αναφέρει τη χαλαρή επιβολή των οικοδομικών κανόνων ως τον κύριο λόγο που ο σεισμός ήταν τόσο θανατηφόρος. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 269 υπόπτους στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης έρευνας για εργολάβους που ύψωναν αστραφτερούς πύργους σε μια από τις πιο ενεργές ζώνες σεισμού στον κόσμο.

Ωστόσο, ορισμένοι ανησυχούν για τις στενές σχέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κατασκευαστικό τομέα και τι ρόλο μπορεί να διαδραμάτισε αυτό στην προθυμία της κυβέρνησής του να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

Η επίσκεψη στην κατεστραμμένη επαρχία πραγματοποιείται καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται για τις επερχόμενες γενικές εκλογές τον Μάιο. Οι φετινές εκλογές μπορεί να αποδειχθούν οι πιο δύσκολες μέχρι τώρα για τον ηγέτη της χώρας που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες.