ΚΟΣΜΟΣ

Start-up στην Αυστραλία δημιούργησε κεφτεδάκια από... μαμούθ

Start-up στην Αυστραλία δημιούργησε κεφτεδάκια από... μαμούθ

Αυστραλία: Η νεοσύστατη εταιρεία καλλιέργειας κρέατος Vow δημιούργησε το κεφτεδάκι από DNA μαμούθ, με στόχο να επιστήσει την προσοχή στις δυνατότητες του καλλιεργημένου κρέατος να κάνει τις διατροφικές συνήθειες πιο φιλικές για τον πλανήτη. 

Μέχρι τώρα ξέραμε για κεφτεδάκια από μοσχάρι ή χοιρινό κρεάς, για κεφτεδάκια από κοτόπουλο ή ακόμη και ψαροκεφτέδες, πλέον όμως οι Αυστραλοί μας έμαθαν και το κεφτεδάκι μαμούθ.

Η νεοσύστατη εταιρεία καλλιέργειας κρέατος Vow δημιούργησε το κεφτεδάκι από DNA μαμούθ, με στόχο να επιστήσει την προσοχή στις δυνατότητες του καλλιεργημένου κρέατος να κάνει τις διατροφικές συνήθειες πιο φιλικές για τον πλανήτη.

Μάλιστα ο κεφτές θα ενταχθεί στη συλλογή ενός μουσείου επιστήμης και ιατρικής στην Ολλανδία του Rijksmuseum Boerhaave.

«Πρέπει να αρχίσουμε να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε τα τρόφιμά μας. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου για αυτό το έργο είναι ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να ακούνε για το καλλιεργημένο κρέας», αναφέρει ο James Ryall, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Vow.

Πώς δημιουργήθηκε

Οι κεφτέδες αυτοί δεν προορίζονται για κατανάλωση αλλά αποτελούν ένα τρομερό διαφημιστικό κόλπο. Ουσιαστικά είναι περισσότερο σαν αρνί, το οποίο παρασκευάζεται σε εργαστήριο και περιέχει ποσότητα από γενετικό υλικό μαμούθ.

Σύμφωνα με το CNN, οι επιστήμονες που εργάστηκαν για το έργο δεν είχαν πρόσβαση σε κατεψυγμένο απόθεμα ιστού μαμούθ για να βασίσουν τις προσπάθειές τους. Επικεντρώθηκαν στην πρωτεΐνη μυοσφαιρίνη που υπάρχει στα θηλαστικά και δίνει στο κρέας την υφή, το χρώμα αλλά και τη γεύση του, εντοπίζοντας την αλληλουχία DNA για την έκδοση του μαμούθ σε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων γονιδιώματος.

Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το γονιδίωμα ενός αφρικανικού ελέφαντα συμπλήρωσαν τα κενά στην αλληλουχία του DNA της μυοσφαιρίνης των μαμούθ και αφού εισήγαγαν το συνθετικό γονίδιο σε ένα μυϊκό κύτταρο προβάτου, στη συνέχεια προχώρησαν στην ανάπτυξή του σε εργαστήριο.

Η ομάδα κατάφερε τελικά να παρασκευάσει περίπου 400 γραμμάρια κρέατος μαμούθ.

«Από γονιδιωματική άποψη, είναι μόνο ένα γονίδιο ανάμεσα σε όλα τα άλλα γονίδια των προβάτων που είναι μαμούθ», δήλωσε ο Ernst Wolvetang, καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα. «Είναι ένα γονίδιο από τα 25.000».

Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μειώσει την ανάγκη σφαγής ζώων για τροφή και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Το σύστημα διατροφής είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τη γεωργία των ζώων.

Η Vow ελπίζει να λάβει σύντομα ρυθμιστική έγκριση στη Σιγκαπούρη, την πρώτη χώρα που ενέκρινε το καλλιεργημένο κρέας, για να πωλεί το κρέας ορτυκιού που έχει αναπτύξει στο εργαστήριο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA έχει δηλώσει, ότι το κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι εντάξει για ανθρώπινη κατανάλωση.