ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: H εβδομάδα της κρίσης για την Καϊλή και τους άλλους «πρωταγωνιστές» του σκανδάλου

H Eύα Καϊλή
H Eύα Καϊλή
Α.Ρ

Qatar Gate: Στις 13 Απριλίου (Μεγάλη Πέμπτη) θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου η Εύα Καϊλή, ενώ αύριο (11/4) κρίνεται η τύχη του Ιταλού Ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο

Το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate εξακολουθεί να συγκλονίζει την ΕΕ. Βαλίτσες γεμάτες ευρώ κατασχέθηκαν σε διαμερίσματα στις Βρυξέλλες. Αρκετοί ευρωβουλευτές κλείστηκαν πίσω από τα κάγκελα εν αναμονή της δίκης. Και τώρα μαίνεται η μάχη για την έκδοση μεταξύ Βέλγων ανακριτών και Ιταλών δικαστών.

Ο Aντρέα Κοτσολίνο, ευρωβουλευτής της Νότιας Ιταλίας από το 2009, κατηγορείται για δωροδοκία από ξένες χώρες για να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. Είναι ένας από τους τέσσερις νυν και πρώην ευρωβουλευτές που βρέθηκαν στο στόχαστρο στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate, η οποία επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ και το Μαρόκο πλήρωσαν μια ομάδα με έδρα τις Βρυξέλλες για να επηρεάσει τους βουλευτές της ΕΕ.

Το Κατάρ αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία, ενώ το Μαρόκο ανταπέδωσε κάνοντας λόγο για «δικαστική παρενόχληση» και τις «επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης». Στις 11 Απριλίου οι δικαστές θα αποφασίσουν εάν ο κ. Κοτσολίνο 60 ετών, θα αφήσει τον κατ' οίκον περιορισμό στη Νάπολη και θα οδηγηθεί σε βελγική φυλακή βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο δικηγόρος του Κοτσολίνο στο BBC

Όμως ο δικηγόρος του είπε στο BBC ότι οι εισαγγελείς προσπαθούν «να δουν αν θα σπάσει» και απαιτεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του καθώς και διαβεβαιώσεις ότι η υγεία του πελάτη του δεν θα υποφέρει σε μια βελγική φυλακή.

Μια κοινοβουλευτική έκθεση τον Ιανουάριο ανέφερε ότι ο Κοτσσολίνο ήταν ύποπτος για «προστασία των συμφερόντων ξένων κρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο... με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά». Μέρες αργότερα, οι εισαγγελείς εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον ευρωβουλευτή. Συνελήφθη για λίγο πριν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Όμως ο δικηγόρος του Φεντερίκο Κόντε είπε στο BBC ότι το ένταλμα ήταν «εντελώς ασαφές, μερικό και μερικές φορές στερείται διαφάνειας». «Πού έγινε η διαφθορά; Πότε; Με ποια μέσα - μετρητά ή τραπεζικά εμβάσματα; Από ποιον;» είπε. «Αν ο Βέλγος εισαγγελέας έχει την απόδειξη της ενοχής του Κοτσολίνο, γιατί δεν το δείχνουν;». «Η υποψία μας είναι ότι πιστεύουν πως στη φυλακή ο Κοτσολίνο... θα ήταν περισσότερο διατεθειμένος να ομολογήσει ή να κατηγορήσει άλλους».

Οι δικαστές στη Νάπολη που πρόκειται να αποφασίσουν για την πιθανή έκδοση του Κοτσολίνο έχουν ήδη αναβάλει δύο φορές την απόφασή τους, καθώς αναμένουν περισσότερες πληροφορίες από τους Βέλγους εισαγγελείς.

Ο κ. Κόντε κατηγόρησε επίσης τις βελγικές σωφρονιστικές υπηρεσίες ότι είναι υπερπλήρεις με «ελλείψεις και απαρχαιωμένες» εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι Ιταλοί δικαστές επέτρεψαν στον Κοτσολίνο να μείνει στο σπίτι επειδή έχει καρδιακά προβλήματα και ο Κόντε δεν πιστεύει ότι θα λάβει την κατάλληλη φροντίδα σε βελγική φυλακή.

Ο δικηγόρος επικαλέστηκε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2022, η οποία υπογράμμισε τον «υπερπληθυσμό» και τις «σαφώς ανεπαρκείς» υπηρεσίες υγείας σε τέσσερις βελγικές φυλακές, τέσσερα χρόνια αφότου το σώμα ζήτησε από το Βέλγιο να βελτιώσει τις συνθήκες για τους κρατούμενους, ιδιαίτερα σε περιόδους που το προσωπικό των φυλακών απεργεί.

Αλλά ο Alberto Alemanno, καθηγητής δικαίου της ΕΕ στο HEC Paris, απέρριψε τους ισχυρισμούς του ως «πλασματικούς». Τον κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση της υγείας του Κοτσολίνο για να αμαυρώσει με κάποιο τρόπο... μια πολύ δύσκολη έρευνα σε όλη την Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι ήταν μια τακτική καθυστέρησης. «[Αυτοί οι ισχυρισμοί] ακούγονται πολύ χρήσιμοι για την ικανοποίηση του ιδιωτικού συμφέροντος ενός ατόμου που είναι επί του παρόντος ύποπτος για μεγάλες παραβιάσεις του κράτους δικαίου», είπε στο BBC.

Περιέγραψε τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης ως το «ψωμί και το βούτυρο» της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης και είπε ότι οι προσπάθειες του Κοτσολίνο να το αμφισβητήσει ήταν «πολύ ασυνήθιστες» προσθέτοντας ότι η βελγική έρευνα μέχρι στιγμής για τους ισχυρισμούς διαφθοράς ήταν «εξαιρετικά ενδελεχής» και ότι οι βελγικές φυλακές είναι πολύ καλές σε σχέση με άλλες σε όλη την Ευρώπη.

«[Οι εισαγγελείς] ακολουθούν τους κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι βασικά πηγάζουν από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε. «Βλέπουμε μια κατάσταση του Δαυίδ με τον Γολιάθ στην οποία οι βελγικές αρχές φαίνεται να βρίσκουν μεγάλη απώθηση από το πολιτικό σύστημα, από το θεσμικό σύστημα και από τρίτες χώρες στην αρχή αυτής της υπόθεσης».

Μετά τη συνέντευξη με τον Κόντε το BBC έστειλε όλους τους ισχυρισμούς του στην εισαγγελία του Βελγίου που ηγείται της έρευνας. Εκπρόσωπος του εισαγγελέα αρνήθηκε δύο φορές να σχολιάσει. Το BBC απευθύνθηκε επίσης στη βελγική σωφρονιστική υπηρεσία για σχόλια, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Στις 13 Απριλίου κρίνεται η τύχη της Καϊλή

Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου. Ο Βέλγος συνήγορός της, Σβεν Μαρί φέρεται εξοργισμένος και προανήγγειλε οτι την Μεγάλη Πέμπτη, στην ακρόαση της πελάτισσας του θα είναι σκληρός και προκλητικός.

Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφεραν να βγουν με βραχιολάκι, ενώ η Εύα Καϊλή και ο Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος είχε συλληφθεί αργότερα από την Ελληνίδα, είναι ακόμα στην φυλακή. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, φερεται να έκανε Πάσχα στο σπίτι του, ως ο μόνος από τους προφυλακισμένους για το λεγόμενο «Qatargate», που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με τα βελγικά ρεπορτάζ, η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή, θεωρεί πρόκληση ότι οι Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφεραν να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι», ενώ αντίθετα, οι Εύα Καϊλή και Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος είχε συλληφθεί αργότερα, είναι οι μόνοι που παραμένουν προφυλακισμένοι.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir» που αποκάλυψε πρώτη την υπόθεση, η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή παρατάθηκε κατά δύο μήνες, με απόφαση του Εφετείου Βρυξελλών για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για την ιστορία, η Εύα Καϊλή είχε παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου στις 28 Φεβρουαρίου, ζητώντας από τότε την αποφυλάκισή της με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Τι είναι το Qatargate;

Η έρευνα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο όταν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις κατηγορούμενη για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες. Ένα άρθρο των Financial Times αναφέρει ότι την ημέρα της σύλληψής της η κα Καϊλή έβαλε 300.000 ευρώ σε μια βαλίτσα μαζί με πάνες και παιδικές τροφές για την κόρη της. Το δίχρονο παιδί πλέον επιτρέπεται να επισκέπτεται τη φυλακισμένη μητέρα του μόνο δύο φορές το μήνα.

Η αστυνομία έχει κατασχέσει 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από την έναρξη της έρευνας, σε εφόδους σε Βέλγιο, Ιταλία και Γαλλία. Έκτοτε, δύο ακόμη ευρωβουλευτές - ο Κοτσολίνο και ο Βέλγος πολιτικός Mαρκ Ταραμπέλα, έχουν χάσει τη νομική τους ασυλία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο τελευταίος ο οποίος επίσης αρνείται ότι έχει κάνει αδίκημα, βρίσκεται τώρα σε βελγική φυλακή εν αναμονή της δίκης.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ηγήθηκε αυτού του δικτύου. Αργότερα κατέληξε σε συμφωνία με τους εισαγγελείς - συμφωνώντας να αποκαλύψει τα πάντα σχετικά με το σύστημα με αντάλλαγμα μια μειωμένη ποινή κράτηση ενός έτους. Οι κατηγορίες κατά της συζύγου και της κόρης του αποσύρθηκαν επίσης ως μέρος αυτής της συμφωνίας και Παντσέρι μετακόμισε από τότε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το BBC διέρρευσε τμήματα από συνεντεύξεις που διεξήγαγαν οι ερευνητές με τον Παντσέρι τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, ο πρώην πολιτικός τους είπε ότι το Κατάρ δώρισε 250.000 ευρώ ο καθένας στον Κοτσολίνο και την Καϊλή για τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Είπε επίσης ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι- ο οποίος εργαζόταν ως κοινοβουλευτικός βοηθός του Κοτσολίνο και είναι σύντροφος της Καϊλή διένειμε τα μετρητά του Κατάρ.