ΚΟΣΜΟΣ

Ο πληθυσμός της Γης θα αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο πληθυσμός της Γης θα αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα
Pixabay

Τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα και πώς επηρεάζει τις ισορροπίες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια το Νοέμβριο του 2022, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ταχύτατα αυτός ο αριθμός. Ωστόσο, μια νέα έρευνα προβλέπει πώς ο πληθυσμός, αφότου φτάσει στο πικ του το 2050 με περίπου 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, θα αρχίσει να μειώνεται.

Παρόλο που κάποιοι βλέπουν την αύξηση του πληθυσμού ως κάτι θετικό για την ανάπτυξη της οικονομίας και της τεχνολογίας, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μεγάλο ρίσκο για το περιβάλλον αλλά και την κοινωνική αρμονία.

Η νέα έρευνα τονίζει πως το 10% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου είναι υπεύθυνο για την υπερκατανάλωση που απειλεί τη σταθερότητα του περιβάλλοντος. Το κύριο πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι η κατανάλωση άνθρακα και βιόσφαιρας, όχι ο υπερπληθυσμός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα μέρη όπου σημειώνεται μεγαλύτερη ανάπτυξη πληθυσμού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά άνθρωπο είναι μικρό σε σύγκριση με τα μέρη που έχουν φτάσει στο απόγειο του πληθυσμού τους εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης πληθυσμού εντοπίζεται κυρίως σε αφρικανικά έθνη όπως η Αγκόλα, το Κογκό και η Νιγηρία, καθώς και σε μερικές ασιατικές χώρες όπως το Αφγανιστάν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8.8 δισεκατομμύρια στα μέσα του αιώνα και μέχρι το 2100 θα δει μία σταδιακή πτώση στα 7.3 δισεκατομμύρια.

Οι λόγοι μείωσης του πληθυσμού θα είναι κυρίως η παγκόσμια ανισότητα, το οικολογικό αποτύπωμα, η εξαφάνιση της άγριας ζωής και η οικονομική επιβράδυνση. Τοπικές καταρρεύσεις θα αυξήσουν τις κοινωνικές διαφορές, ειδικά σε χώρες με αδύναμες οικονομίες και κυβερνήσεις.

Επίσης, υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο προτείνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 8.5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2040 και θα πέσει στα 6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100. Σε αυτό το σενάριο, η οικονομική ανισότητα θα αναγνωριστεί ως πηγή της διχόνοιας και ως μία απειλή για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη πρόοδο. Έτσι, η ακραία φτώχεια θα εξαφανιστεί μέχρι το 2060, κάτι που θα έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μία καλή ζωή για όλους είναι μόνο εφικτή αν η ακραία εκμετάλλευση των πόρων από την πλούσια ελίτ μειωθεί.