ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Ρουκέτα χτύπησε σπίτι Ελλήνων στο Χαρτούμ - Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Σουδάν

Νέες φωτογραφίες ντοκουμέντα από το Σουδάν είδαν το φως της δημοσιότητας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, από ρουκέτα που χτύπησε σπίτι Ελλήνων στο Χαρτούμ

Τραγικές είναι οι στιγμές που ζουν οι Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στο Σουδάν, το οποίο σφυροκοπάται από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Νέες φωτογραφίες ντοκουμέντα από το Σουδάν είδαν το φως της δημοσιότητας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, από ρουκέτα που χτύπησε σπίτι Ελλήνων στο Χαρτούμ. Οι οικογένειες των Ελλήνων σώθηκαν από καθαρή τύχη, αφού το χτύπημα ήταν πολύ δυνατό.

Στις φωτογραφίες φαίνονται οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η ρουκέτα που έπληξε το σπίτι των ομογενών, οι οποίοι είναι από τους περίπου 100 Έλληνες που παραμένουν στο Σουδάν και κάνουν επανειλημμένες εκκλήσεις να μεταφερθούν από το Χαρτούμ σε άλλη πόλη και να απεγκλωβιστούν.

Αδελφή Έλληνα τραυματία: «Από χθες το μεσημέρι έχουμε χάσει επαφή μαζί του»

Την ώρα που μαίνεται η εμφύλια διαμάχη το Σουδάν, συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν, μεταξύ αυτών και Ελλήνων, με σκοπό και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.

Για το Τζιμπουτί αναχωρεί αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας για να παραλάβει τους Έλληνες που φτάνουν από το Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατερίνα Ζαχαροπούλου για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών οικογενειών τους, με γαλλικό αεροπλάνο

Συνολικά από το Χαρτούμ απεγκλωβίστηκαν 23 ομογενείς, με τη βοήθεια της Ιταλίας, εκ των οποίων οι δύο είναι τραυματίες. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του Alpha, συνολικά 27 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Πλέον ο απεγκλωβισμός διενεργείται από αέρος, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη η μεταφορά των αμάχων με κομβόι οχημάτων, υπό τον κίνδυνο επίθεσης από ενόπλους.

Στην εκπομπή «ΤLive» και την Τατιάνα Στεφανίδου μίλησε η αδελφή ενός εκ των τραυματιών, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «από χθες το μεσημέρι έχουμε χάσει επαφή μαζί του». «Μας ενημέρωσε ότι τον έχουν πάρει οι Γάλλοι και φεύγουν. Δεν μας είπε παραπάνω λεπτομέρειες και δεν μας ανέφερε ότι υπάρχουν άλλοι Έλληνες στο κομβόι» ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή του Alpha. «Μίλησα με τον πρόξενο στο Σουδάν και μου επιβεβαίωσε ότι φτάσανε στο Τζιμπουτί και δέχτηκαν ήδη τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς» δήλωσε στη συνέχεια η αδερφή του Έλληνα τραυματία.

Ο τραυματίας ανέφερε ακόμα στην αδερφή του ότι δεν είδε κανέναν άλλο Έλληνα στο κομβόι της γαλλικής αποστολής που έφυγε οδικώς. «Ο Σαμ και ο Ρόμπερτ τους έσωσαν τη ζωή. Ο Ρόμπερτ είναι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας. Αυτά τα δύο παιδιά τους έσωσαν τη ζωή και όταν βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο μετά την πρώτη ρουκέτα που φάγανε. Αυτοί βρήκαν τον τρόπο να τους μεταφέρουν και δυστυχώς αυτά τα δύο παιδιά μείνανε πίσω», δήλωσε ακόμα η ίδια.

Η επικοινωνία των κομάντος με τους Έλληνες «δεν γίνεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά η κυρία Μαρία, καθώς «έχουν πέσει οι κεραίες όλων των εταιρειών στο Σουδάν και είναι αδύνατη η επικοινωνία. Εμείς μιλάμε με κάτι συγγενείς τους εδώ που παίρνουν κάτι γείτονες που έχουν τηλέφωνο και τρέχουν να τους ενημερώσουν». «Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι οι ήρωές μας. Σώσανε τον αδερφό μου και τον άλλο [σ.σ τραυματία] και έχουν μείνει πίσω» ανέφερε.

Πότε φτάνουν από το Σουδάν οι πρώτοι Έλληνες

Στο μεταξύ, οι πρώτοι Έλληνες που απομακρύνθηκαν με γαλλική και ιταλική βοήθεια από το Σουδάν εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα την Τρίτη, 25 Απριλίου, το πρωί με το αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα τους παραλάβει από το Τζιμπουτί για την Αθήνα.

Το C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τους Έλληνες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το Σουδάν.

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν

Για το Τζιμπουτί απογειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες που έχουν έως τώρα απεγκλωβιστεί από το Σουδάν. Το ταξίδι του θα διαρκέσει περί τις 4,5 ώρες. Εν συνεχεία το μεταγωγικό θα επιστρέψει στο Ασουάν της Αιγύπτου για ανεφοδιασμό και μετά θα ξεκινήσει για την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, όλοι οι διασωθέντες βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν. Μάλιστα, θα συναντήσει τους εκπροσώπους τους την Τρίτη στις 12:00 στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις