ΚΟΣΜΟΣ

Όλιβερ Στόουν: «Ο Πούτιν είναι μεγάλος ηγέτης για τη χώρα του»

O Όλιβερ Στόουν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν
O Όλιβερ Στόουν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν
ΑΡ

Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν μίλησε για το νέο του ντοκιμαντέρ για την πυρηνική ενέργεια με τίτλο «Nuclear Now», την αποστροφή του για τον Τζο Μπάιντεν και τη συνεχή υποστήριξή του στον Ρώσο πρόεδρο

Ο βετεράνος σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν παραχώρησε συνέντευξη στον Guardian με μια ομάδα υποστήριξης δύο ατόμων: τον Joshua S Goldstein, έναν καθηγητή που θα λειτουργήσει ως πάροχος ελέγχου στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και μια ψυχολόγο που είναι η σύζυγος του Γκόλντσταϊν. «Οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν πολύ συναισθηματικοί όταν αντιδρούν στο θέμα της ταινίας τους», εξηγεί για τον ρόλο της. «Είμαι εδώ σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί τη βοήθειά μου».

Ο σκηνοθέτης των φιλμ Natural Born Killers και Wall Street, μίλησε για το ντοκιμαντέρ του με τίτλο Νuclear Now, βασισμένο σε ένα βιβλίο που συνέγραψε ο Goldstein και υπερασπίζεται την πυρηνική ενέργεια. Τα πυρηνικά είναι η απάντηση σε έναν κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει τον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση.

Ο Στόουν πιστεύει ότι είναι η 30η ταινία του και το 10ο ντοκιμαντέρ, αλλά τα θεωρεί όλα ως αλληλοσυνδεόμενα μέρη. Το έργο της ζωής του είναι να κάνει ταινίες για τα «ανεξερεύνητα ψέματα που οι άνθρωποι δεν θα παραδέχονταν». όπως λέει Από τότε που υπηρέτησε στο Βιετνάμ και οδηγούσε για λίγο ταξί, έχει αφοσιωθεί στο να κάνει ταινίες που εμπνέουν τις επικρατούσες αφηγήσεις μας, είτε ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος στη δολοφονία του Τζον Κένεντι είτε ότι τα πυρηνικά είναι μια «βρώμικη λέξη»

Το Nuclear Now ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο έχει κάνει μέχρι σήμερα γιατί είναι το πρώτο του έργο «για ένα αντικείμενο, όχι ένα πρόσωπο». «Δεν υπάρχει σέξι γυναίκα στην ταινία», λέει με μια νότα θλίψης. «Δεν είναι σαν μια πολύ πρωτότυπη ταινία. Έχει να κάνει με τη συναρμολόγηση, την επεξεργασία, τη συγγραφή».

Μια βαθιά πεποίθηση που δημιουργήθηκε μετά την ανάγνωση του βιβλίου που έγραψε ο Goldstein μαζί με τον Staffan A Qvist, έναν Σουηδό πυρηνικό μηχανικό, ώθησε τον Στόουν να μεταφέρει το μήνυμα στις μάζες.«Τα κάνουμε όλα λάθος, και ενόψει της κλιματικής αλλαγής, τα πυρηνικά δεν είναι μόνο μια επιλογή – είναι η μόνη επιλογή», τονίζει ο Στόουν, ο οποίος λέει ότι θεωρεί τη Μαρί Κιουρί, την Πολωνή φυσικό που είναι γνωστή για το έργο της στη ραδιενέργεια. , άξια να ανακηρυχθεί αγία.

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε λύσεις και το σκ...με». Όλα πήγαν στραβά στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν η πυρηνική ενέργεια και ο πυρηνικός πόλεμος συνδυάστηκαν και το Χόλιγουντ άρχισε να βγάζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με φωσφοριζέ φρικιά και κακούς που κρατούσαν πυρηνικές βόμβες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούσαν για τους κινδύνους από τα πυρηνικά, και ηχούσαν συναγερμό για τα πυρηνικά απόβλητα που είχαν προκαλέσε συναγερμό στο αμερικανικό κοινό.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα [με τα πυρηνικά απόβλητα], είναι απολύτως διαχειρίσιμα, ειδικά σε σύγκριση με τα απόβλητα φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, Θεέ μου», λέει ο Stone. «Γίνεται πιο ασφαλές με την πάροδο του χρόνου λόγω της ραδιενεργής αποσύνθεσης», χτυπά το δεξί του χέρι. «Που δεν μπορείς να πεις για το αρσενικό, τον μόλυβδο υδράργυρο που υπάρχουν σε ηλιακούς συλλέκτες ή άλλα πολλά πράγματα». Η ταινία επισημαίνει ότι υπήρξαν πολύ λιγότερα θύματα που σχετίζονται με πυρηνικές καταστροφές στο Τσερνόμπιλ, το Three Mile Island και τη Φουκουσίμα από τα θανατηφόρα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγονται σε όλο τον κόσμο από άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα.

Την τελευταία φορά που ο Guardian παρουσίασε το προφίλ του Στόουν, είχε μόλις ολοκληρώσει ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 4 ωρών για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας οτι «ο ρωσικός λαός δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση».

Έχουν αλλάξει τα συναισθήματά του για τον Ρώσο ηγέτη έκτοτε; «Νομίζω ότι η Ρωσία κάνει εξαιρετική δουλειά με την πυρηνική ενέργεια», λέει μετά από λίγη σκέψη. «Η Κίνα είναι επίσης ηγέτης σε αυτόν τον τομέα, αν και ποτέ δεν μπόρεσα να διεισδύσω στην Κίνα, κάτι που ήταν κρίμα για την ταινία που θα ήθελα να είχαμε. Αλλά ο Πούτιν είναι ένας σπουδαίος ηγέτης για τη χώρα του και οι άνθρωποι τον αγαπούν».

Στα 76 του, ο Στόουν είναι τέσσερα χρόνια νεότερος από τον Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο λέγεται ότι είναι πολύ μεγάλος για δεύτερη θητεία. Ο Στόουν δεν θέλει να μιλήσει για την ηλικία του προέδρου και την ικανότητά του για επανεκλογή. Αλλά λέει τη γνώμη του. «Ο αγαπημένος μου πρόεδρος ήταν ο Τζον Κένεντι, οπότε αν κοιτάξετε λοξά τους δύο Ιρλανδούς, θα διαπιστώσετε ότι ο Τζον Κένεντι είναι λάτρης της ειρήνης. Και διαπιστώνεις ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ψυχρός πολεμιστής με τη χειρότερη έννοια της λέξης».

Πηγή: Guardian