ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Γνωστή ηθοποιός σκοτώθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στο Χαρτούμ

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν
ΑΡ

Κρίση στο Σουδάν: Η ηθοποιός Άσια Αμπντελματζίντ σκοτώθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στο Χαρτούμ

Ο θάνατος μιας γνωστής ηθοποιού, που σκοτώθηκε σε διασταυρούμενα πυρά στα βόρεια του Χαρτούμ, έχει συγκλονίσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας του Σουδάν καθώς ακούνε διαρκώς για φίλους και συγγενείς που εμπλέκονται στις μάχες.

Η Άσια Αμπντελματζίντ, η οποία έκλεισε τα 80 πέρυσι, ήταν διάσημη για τις θεατρικές της παραστάσεις και πρωτοεμφανίστηκε στην παραγωγή του 1965 του έργου Pamseeka. Ανέβηκε στο εθνικό θέατρο στο Omdurman για να τιμήσει την επέτειο της πρώτης επανάστασης του Σουδάν εναντίον ενός πραξικοπηματία. Θεωρήθηκε πρωτοπόρος της σκηνής - και η πρώτη επαγγελματίας ηθοποιός του θεάτρου της χώρας, που αργότερα αποσύρθηκε για να γίνει δασκάλα.

H Άσια Αμπντελματζίντ

Η οικογένειά της λέει ότι ετάφη μέσα σε λίγες ώρες από τον πυροβολισμό της το πρωί της Τετάρτης (3/5) στον κήπο ενός νηπιαγωγείου όπου εργαζόταν πιο πρόσφατα. Ήταν πολύ επικίνδυνο να τη μεταφέρουν σε νεκροταφείο για να γίνει κανονική τελετή.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη σκότωσε στις συγκρούσεις στο βόρειο προάστιο Μπαχρί. Οι παραστρατιωτικοί μαχητές των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίοι έχουν μεταφέρει τις βάσεις τους σε κατοικημένες περιοχές σε όλη την πόλη, συνεχίζουν να πολεμούν τον στρατό, ο οποίος τείνει να επιτίθεται από αέρος. Η RSF αναφέρει ότι ο στρατός προσπάθησε να αναπτύξει μέλη της μονάδας ειδικής δύναμης της αστυνομίας την Τετάρτη - αλλά η ομάδα ισχυρίζεται ότι απέκρουσε την επίθεσή της στο έδαφος.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις αντιμαχόμενες φατρίες να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, πριν η σύγκρουση κλιμακωθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Φαίνεται όμως ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σοβαρή για τον τερματισμό της θανάσιμης αντιπαράθεσης. Οι σουδανικές φατρίες συμφώνησαν σε μια νέα επταήμερη εκεχειρία που ξεκινά σήμερα Πέμπτη (5/5), αλλά δεδομένου ότι επί του παρόντος τηρούν μια ανθρωπιστική εκεχειρία και οι προηγούμενες έχουν καταρρεύσει, τίποτα δεν τηρείται στην ουσία.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Χαρτούμ αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και με απώλειες που η διεθνής κοινότητα φαίνεται ανίκανη να ασκήσει την επιρροή της για να σταματήσει.