ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος να μη γίνουν με το πιστόλι στον κρόταφο» προειδοποιεί η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν
ΑΡ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει «το συντομότερο δυνατό» για το ανώτατο όριο χρέους, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη μετρητών 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να δράσει για το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει συνταγματική κρίση που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την πιστοληπτική ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Γέλεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές συνέπειες στη χρηματοπιστωτική αγορά εάν το ανώτατο όριο του χρέους δεν αυξηθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με την ίδια, τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη μετρητών για να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

«Είναι δουλειά του Κογκρέσου να το κάνει αυτό. Εάν αποτύχουν να το κάνουν, θα έχουμε μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή που θα είναι δική μας κατασκευή», είπε. Σε συνέντευξή της στο ABC News την Κυριακή (7/5), η υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν πρέπει να γίνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού». Όμως ο χρόνος για μια συμφωνία τελειώνει.

Την Τρίτη (9/5) ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντήσει Ρεπουμπλικάνους ηγέτες για να τους ζητήσει να συμφωνήσουν στην αύξηση του τρέχοντος ορίου των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κογκρέσο συνήθως συνδέει την έγκριση ενός υψηλότερου ανώτατου ορίου χρέους με τις διατάξεις σχετικά με τον προϋπολογισμό και τα μέτρα δαπανών.

Τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου, που επί του παρόντος ισούται περίπου με το 120% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας, αλλά συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για σαρωτικές περικοπές δαπανών την επόμενη δεκαετία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να συμφωνήσει το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, χωρίς όρους. Όπως είπε, δεν θα διαπραγματευτεί την αύξηση και θα συζητήσει τις περικοπές του προϋπολογισμού μετά την επίλυση του ζητήματος.

Η αποτυχία επίτευξης διακομματικής συμφωνίας για το θέμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συνταγματική κρίση», τόνισε η Γιέλεν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εάν υπάρχει περιθώριο εντός του συντάγματος για τον πρόεδρο να συνεχίσει να εκδίδει νέο χρέος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά αυτή την εβδομάδα θα προσπαθήσει να αποφύγει αυτό το σενάριο.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου πρέπει να σκεφτούμε εάν ο πρόεδρος μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει χρέος. Αυτό θα ήταν μια συνταγματική κρίση», είπε η Γέλεν. Το ανώτατο όριο του χρέους έχει αυξηθεί, παραταθεί ή αναθεωρηθεί 78 φορές από το 1960, συχνά με τις διαπραγματεύσεις να κρίνονται στο νήμα

Τελικά, η απειλή αθέτησης των κρατικών πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων χρέους, πάντα οδηγούσε σε συμβιβασμούς. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ χρεοκοπήσει, ένα γεγονός που θα ανέτρεπε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και θα είχε εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις. Αλλά η καθυστέρηση ενός ψηφίσματος θα είχε επίσης αρνητικές συνέπειες, όπως τόνισε η Γέλεν σε επιστολή της προς το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε μάθει από προηγούμενα αδιέξοδα ότι η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου χρέους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε.