ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Νεκροί, τραυματίες και καταστροφές από το πέρασμα του κυκλώνα «Μόκα»

Καταστροφικό το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα
Καταστροφικό το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα
Α.Ρ

Μιαμνάρ: Τουλάχιστον τρεις νεκρούς και 700 τραυματίες άφησε πίσω ο κατραστροφικός κυκλώνας «Μόκα»

Οι διασώστες απομάκρυναν περίπου 1.000 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί από το θαλασσινό νερό σε βάθος 3,6 μέτρων κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μιανμάρ μετά από έναν ισχυρό κυκλώνα που τραυμάτισε εκατοντάδες και διέκοψε τις επικοινωνίες σε μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας.

Οι ισχυροί άνεμοι τραυμάτισαν περισσότερους από 700 από τους περίπου 20.000 ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο σε πιο ανθεκτικά κτήρια στα υψίπεδα του δήμου Sittwe, όπως μοναστήρια, παγόδες και σχολεία, σύμφωνα με έναν ηγέτη της Φιλανθρωπικής Ένωσης Νέων.

Το θαλασσινό νερό έτρεξε σε περισσότερους από 10 θαλάμους κοντά στην ακτή καθώς ο κυκλώνας «Μόκα» έφτασε στην ξηρά στην πολιτεία Rakhine το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας διάσωσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω φόβου για αντίποινα από τις αρχές. Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε στέγες και ψηλότερους ορόφους, ενώ ο άνεμος και η καταιγίδα εμπόδισαν την άμεση διάσωση.

«Μετά τις 4 το απόγευμα η καταιγίδα εξασθενούσε λίγο, αλλά το νερό δεν υποχώρησε», είπε ο αρχηγός. «Οι περισσότεροι κάθονταν στη στέγη και στα ψηλά σημεία των σπιτιών τους όλη τη νύχτα. Ο άνεμος φυσούσε όλη τη νύχτα». Το νερό εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ύψος περίπου 1,5 μ. στις πλημμυρισμένες περιοχές το πρωί της Δευτέρας, αλλά πραγματοποιήθηκαν διασώσεις καθώς ο αέρας ηρέμησε. Ο ηγέτης ζήτησε από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις αρχές να στείλουν βοήθεια και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Τουλάχιστον τρεις θάνατοι είχαν αναφερθεί νωρίτερα στη Μιανμάρ και αρκετοί τραυματισμοί αναφέρθηκαν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, το οποίο γλίτωσε από τα χειρότερα. Η Μόκα έφτασε στην ξηρά κοντά στον δήμο Σίτβε με ανέμους που έπνεαν έως και 209 χλμ/ώρα, ανακοίνωσε το Μετεωρολογικό Τμήμα της Μιανμάρ. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας υποβαθμίστηκε και εξασθενούσε σταθερά στη γη.

Οι ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν πύργους κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, διακόπτοντας τις επικοινωνίες. Σε βίντεο που συλλέχθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν χαθούν οι επικοινωνίες, τα βαθιά νερά έτρεχαν στους δρόμους και ο άνεμος κατέστρεφε στέγες.

Η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, υποδομές ηλεκτρισμού, ιστούς κινητής τηλεφωνίας, βάρκες και φανοστάτες στις πόλεις Σίτβε, Κιάουκπιου και Γκουά, ενώ κατέστρεψε στέγες από αθλητικές εγκαταστάσεις στα νησιά Κόκο, περίπου 418 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Γιανγκόν.

Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ μετέδωσε ότι η στρατιωτική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό προσωπικό στην περιοχή που επλήγη από την καταιγίδα. Αφού έπληξε το Ραχίν, ο κυκλώνας αποδυναμώθηκε και προβλεπόταν ότι θα πλήξει τη βορειοδυτική πολιτεία Τσιν και τις κεντρικές περιοχές τη Δευτέρα.

Ισχυροί άνεμοι με βροχές συνεχίστηκαν στο νησί Saint Martin στον κόλπο της Βεγγάλης, όπως αναφέρθηκε, με την εφημερίδα στη μπενγκάλι Prothom Alo να αναφέρει ότι περίπου δώδεκα κάτοικοι τραυματίστηκαν και περίπου 300 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Μία γυναίκα τραυματίστηκε βαριά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας στο Μπαγκλαντές είχαν τοποθετήσει τόνους ξηρής τροφής και δεκάδες ασθενοφόρα με κινητές ιατρικές ομάδες σε προσφυγικούς καταυλισμούς που φιλοξενούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια που διέφυγαν από τις διώξεις στη Μιανμάρ.

Τον Μάιο του 2008, ο κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ με ένα κύμα καταιγίδας που κατέστρεψε κατοικημένες περιοχές γύρω από το δέλτα του ποταμού Irrawaddy. Τουλάχιστον 138.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες σπίτια και άλλα κτήρια παρασύρθηκαν.