ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν;

Τουρκία: Ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν;

Ποια πρόσωπα αναμένεται να «τρέξουν» την τουρκική οικονομία και τι σηματοδοτεί για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει τον πρώην επικεφαλής της Oικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ στο νέο του υπουργικό συμβούλιο είτε ως υπουργό Οικονομικών είτε ως αντιπρόεδρο αρμόδιο για την οικονομία, δήλωσαν τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ρόιτερς.

Η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας θα δώσει και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που σκέφτεται ο Ερντογάν έπειτα από τον εκλογικό θρίαμβό του και ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Ο Σισμέκ χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές ως ορθόδοξος διαχειριστής. Θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση από μια πολυετή ανορθόδοξη πολιτική που υποστηρίζεται από χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον έντονο κρατικό έλεγχο των αγορών.

Ο Ερντογάν προήδρευσε σήμερα για τελευταία φορά του παλιού του υπουργικού συμβουλίου και πρόκειται να ανακοινώσει το νέο του υπουργικό συμβούλιο έως την Παρασκευή ή το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει τον εκπρόσωπό του Ιμπραήμ Καλίν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο Ρόιτερς ότι ο Ερντογάν σκέφτεται να διορίσει τον Σιμσέκ ως αντιπρόεδρο. Ωστόσο, προσέθεσαν ότι ο Σιμσέκ προτιμά να αναλάβει τον θώκο του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, ο Ερντογάν μίλησε με τον Σιμσέκ τη Δευτέρα για περίπου δύομιση ώρα.

Εάν ο Σισμέκ οριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τότε για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο πρώην υπουργός Τσεβντέτ Γιλμάζ.

Ένας άλλος πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Lutfi Elvan, αναμένεται επίσης να τεθεί επικεφαλής ενός υπουργείου που σχετίζεται με την οικονομία, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.