ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα - Τα σενάρια για τον νέο υπουργό Οικονομικών

Κατρακυλάει και πάλι η τουρκική λίρα
Κατρακυλάει και πάλι η τουρκική λίρα
Α.Ρ

Νέο ιστορικό χαμηλό άγγιξε η ισοτιμία της λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να αποφασίσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής έπειτα από τον εκλογικό θρίαμβό του.

Για τρίτη ημέρα απωλειών στη σειρά, η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 1,5% πέφτοντας στο ιστορικό χαμηλό των 20,75 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οδηγώντας τις απώλειές της φέτος σχεδόν στο 10%. Οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας καθώς παρακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων το οποίο υπερασπίζεται ο Ερντογάν.

Η συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του Ερντογάν με τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην «τσάρο» της οικονομίας που απολαμβάνει σεβασμού από τους επενδυτές επειδή υποστηρίζει μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, πυροδότησαν εκτιμήσεις για ενδεχόμενη στροφή προς πιο συμβατικές πολιτικές.

«Δεν ξέρω αν θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών ή όχι, όμως οποιοδήποτε αξιόπιστο όνομα είναι σημαντικό ώστε να δώσει ένα σήμα στην αγορά ότι θα υπάρξει αλλαγή. Οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις προθέσεις», δήλωσε ο Τσαγκρί Κουτμάν της KNG Securities.

«Αν είναι ο Μεχμέτ Σισέκ ή κάποιος άλλος με παρόμοιες απόψεις , θα είναι μια μεγάλη κίνηση. Όμως στη συνέχεια η αγορά θα έχει περιέργεια να δει την πρώτη κίνηση της οικονομικής ομάδας -- θα υπάρξουν πιο ορθόδοξες πολιτικές, θα κάνουν κάτι χειρότερο ή θα κάνουν κάτι για να κερδίσουν χρόνο και να δουν πώς πάει;».

Η ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε ισχυρή παρά τον αντίκτυπο του σεισμού στη νότια Τουρκία, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 4,0% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λίγο περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, παρά τον αντίκτυπο των σεισμών του Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και άφησαν άστεγους εκατομμύρια άλλους.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ