ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη Guardian: Η Βρετανια χρηματοδοτεί την Τουρκία για να σταματήσει τους μετανάστες

Αποκάλυψη Guardian: Η Βρετανια χρηματοδοτεί την Τουρκία για να σταματήσει τους μετανάστες

Η Βρετανία χρηματοδοτεί την Τουρκία για την επιστροφή και την επανένταξη μεταναστών, αλλά και για την παροχή εξοπλισμού και εκπαίδευσης, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει 3 εκατ. λίρες στις τουρκικές συνοριακές δυνάμεις τον τελευταίο χρόνο για να εμποδίσουν μετανάστες να φτάσουν στη Βρετανία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενο έρευνα τoυ οργανισμού Ελευθερίας Πληροφόρησης (FOI).

Η έρευνα, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίοευμα, δείχνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας χρηματοδοτεί την Τουρκία για την επιστροφή και την επανένταξη μεταναστών, και παρέχει εξοπλισμό και εκπαίδευση στην τουρκική αστυνομία.

Επίσης, σημειώνεται πως η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων των τουρκικών συνοριακών δυνάμεων έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2019, όταν δόθηκαν 14.000 λίρες στην τουρκική αστυνομία και ακτοφυλακή για εκπαίδευση στην ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με έγγραφα του οργανισμού Ελευθερία της Πληροφόρησης (FOI). Το ποσό αυτό αυξήθηκε σε 425.000 στερλίνες το 2021-22 για εκπαίδευση και εξοπλισμό και έως και 3 εκατ. στερλίνες φέτος για «βοήθεια επιστροφής και επανένταξης», επισημαίνεται.

Εκτός από τη χρηματοδότηση, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει επίσης προμηθεύσει τις τουρκικές συνοριακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας και της ακτοφυλακής, με εξοπλισμό και εκπαίδευση. Τον Ιούνιο του 2022, εννέα οχήματα παραδόθηκαν από τον αναπληρωτή Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τουρκική εθνική αστυνομία στα σύνορα με το Ιράν, γνωστοποιείται μέσω του ίδιου δημοσιεύματος.

Πέρυσι η Τουρκία δήλωσε ότι «γύρισε πίσω» 238.448 μετανάστες στα ανατολικά σύνορά της με το Ιράν. Βίντεο που είδε ο Guardian δείχνει περιπτώσεις άσκησης ακραίας βίας εναντίον Αφγανών μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, επισημαίνει η δημοσιογράφος της εφημερίδας.